Појавом епидемије коронавируса, настала је велика потражња за заштитним маскама. Тешко их је наћи у слободној продаји, нема их ни у апотекама, а проблема приликом набавке медицинске опреме имају и здравствене установе. И док неки у општој кризи виде прилику за зараду и продају заштитних маски, бројна удружења и појединци кренули су у израду маски које дијеле бесплатно.

Нивес Ћорић из Мостара једна је од оних који шију и бесплатно дијеле заштитне маске свима којима су потребне. Због несташице, велика је потражња, траже их сви: хронични болесници, радници бројних служби које не могу прекинути свој рад ни у вријеме заразе. Периве вишекратне маске, истиче Нивес, приватно наручује и медицинско особље мостарских болница.

НИВЕС ЋОРИЋ, дизајнерка

“Направили смо списак, ко се први јавио тако смо дијелили, од гинекологије, онкологије, свакоме дамо, људи захваљују”.

Вишекратне маске израђују се од памучних материјала, перивих на високим температурама. Властите залихе су им, истиче Нивес, при крају, а у помоћ донацијом им је прискочила и локална фабрика постељсног рубља. Дневно, каже Нивес, може направити стотињак маски.

Међу првима у израду заштитних вишекратних маски кренуле су и чланице Инцијативе „Јер нас се тиче“. Шију их у кућној радиности за властите потребе, а дијеле их грађанима бесплатно.

САМИЈА КАЗАЗИЋ, чланица Инцијативе “Јер нас се тиче”

“Дијелит ћемо радницима који су свакодневно изложени контакту с другима, типа жене на касама у продавницама које срећу много људи дневно, дијелит ћемо на крају крајева комуналним радницима који чисте град од смећа”.

АНЕЛА ХУЈДУР, чланица Инцијативе “Јер нас се тиче”

“Организовали смо се на начин да се не групшишемо и не скупљамо него радимо сви од себе својим кућама неке жене измјере, искроје, изрежу, затим прослиједе женама које имају машину”.

Мада дјелотворност перивих маски у случају коронавируса није научно потврђена, њихово ношење се препоручује, поготово хроничним болесницима. Велики број грађана Мостара у многим тешким тренуцима доказао је да желе помоћи, а солидарност ни у случају коронавируса није изостала.