Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине објавили су вечерас заједничку изјаву упућену грађанима БиХ поводом пандемије коронавируса у нашој земљи.

Заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ преносимо у цјелости:

“Поштовани грађани,

Број заражених корона вирусом у нашој земљи расте. Нажалост, вирус је однио и прве људске животе. Породицама преминулих изражавамо искрено саучешће.

Епидемија корона вируса у нашој земљи још није достигла врхунац. Пред нама су тешки дани.

Ситуација је ванредна и захтијева одлучне мјере, како бисмо избјегли катастрофалне посљедице којима свједочимо у неким другим земљама.

Сви нивои власти у Босни и Херцеговини подузели су и подузимају све што је неопходно у циљу да се сачувају животи и здравље људи. То је приоритет свих приоритета. Паралелно се подузимају кораци како би се ублажио неминовни економски удар.

Владе на свим нивоима, здравствени радници, полицајци, војници, инспектори, људи ангажирани у цивилној заштити и сви други, улажу огромне напоре како би се зауставило ширење корона вируса. На томе им честитамо.

Међутим, сви ти напори неће дати резултат уколико се наредбе, мјере и препоруке не буду у потпуности поштовале и уколико сваки човјек не покаже властиту одговорност. И према себи, и према члановима своје породице, и према другим људима.

Зато вас још једном позивамо да се стриктно придржавате свих прописаних наредби, мјера и препорука, јер је то једини начин да се изборимо са злом које нас је задесило.

Апсолутна већина вас то чини, и због тога вам се ми, чланови Предсједништва БиХ, захваљујемо

Ипак, и даље има оних који неодоговорно крше прописане мјере. Такви заслужују најригорозније санкције. Зато позивамо надлежне институције да то без одлагања учине, у складу са важећим законима.

Свјесни да се свака држава суочава са проблемима изазваним пандемијом, ми као Предсједништво БиХ, и сваки од нас појединачно, на међународном плану подузимамо све што је потребно да обезбиједимо помоћ или куповину неопходне медицинске опреме којом би се ојачао наш здравствени систем. На томе раде и други нивои власти и институције.

Неке државе су већ помогле, неке припремају помоћ, са бројним пријатељима разговарамо, све на основу потреба које су исказале наше медицинске институције.

Босна и Херцеговина и овај пут није остала и неће остати без помоћи наших пријатеља, а то ћемо свакако знати цијенити.

Подржавамо и напоре које чине домаће компаније у производњи заштитне и друге медицинске опреме, хране и дезинфекцијских средстава.

Поштовани грађани,

Позивамо вас да имате повјерење у институције система, да пратите њихове наредбе и упуте и придржавате се прописаних мјера.

Сачувајмо животе и здравље. Покажимо одговорност, солидарност и заједништво, јер је то услов да савладамо изазов с којим смо суочени”, наводи се у заједничкој изјави чланова Предсједништва Босне и Херцеговине.