Најважније информације о коронавирусу у БиХ уз радијски и програм БХТ1, можете пратити и на нашем порталу из минуте у минуту.

У врху чланка налазит ће се најновије информације везане за пандемију цовид-19 у нашој земљи.

Зграда у Вогошћи у потпуној изолацији

Одмах по добијању сазнања да је код једне становнице Вогошће утврђено да је позитивна на коронавирус, Штаб цивилне заштите Опћине Вогошћа је одржао ванредну сједницу и донио хитне мјере како би се сузбило даље ширење вируса. Из Опћине Вогошћа је саопћено да је донесена наредба којом се стамбена зграда у којој обољела живи ставља у потпуну изолацију. Улаз и излаз из зграде биће забрањен свим особама, осим здравственим радницима, полицијским службеницима и овлаштеним припадницима цивилне заштите.

У току трајања изолације станарима у изолацији све потрепштине, као што су намирнице и лијекови, бит ће достављени путем служби заштите и спашавања.

“Према сазнањима добијеним од Дома здравља Вогошћа, госпођа код које је утврђено присуство коронавируса сама се јавила и била у самоизолацији и нема назнака да је сомоизолацију прекидала. Неовисно о тим подацима подузимају се хитре мјере како би се утврдило да ли је и с ким наша суграђанка у том периоду контактирала”, истичу из Опћине Вогошћа.

Осмогодишњакиња заражена вирусом

Једна од заражених особа у Широком Бријегу је осмогодишња дјевојчица, унука првозаражене особе из тог мјеста, потврдио је руководилац Управе цивилне заштите Западнохерцеговачког кантона Драго Мартиновић. Дјевојчица је хоспитализована на Клиници за инфективне болести Свеучилишне клиничке болнице Мостар и због тешког стања прикључена је на респиратор. Ово је први случај инфекције вирусом корона код дјетета у нашој земљи.

Први случај заразе вирусом корона у Вогошћи

Још један случај заразе коронавирусом забиљежен је у Кантону Сарајеву, конкретно у Вогошћи. Ријеч је о жени старије животне доби, потврдила је за БХРТ шефица Кризног штаба Кантона Сарајево Аида Пилав. На подручју Кантона Сарајево досад је коронавирусом заражено укупно десет људи. У Босни и Херцеговини је укупан број заражених порастао на 190.

КУЗИП: Повећање цијена утрђено у 23 објекта

Кантонална тржишна, туристичко-угоститељска и санитарна инспекција Кантоналне управе за инспекцијске послове Зеничко-добојског кантона су у периоду од 19. до 25. марта извршиле 1.290 контролних инспекцијских надзора.

У 30 случајева нису се поштивале наведене наредбе, од чега у 11 случајева у угоститељским објектима, а 19 случајева у дјелатности трговине, због чега су инспектори на лицу мјеста затворили пословне просторије контролисаних субјеката надзора.

У овом периоду Кантонална управа за инспекцијске послове запримила је велики број пријава грађана о повећању цијена брашна, уља, шећера, пилетине, воћа, дезинфекцијских средстава, заштитних маски и рукавица, које су се углавном односиле на исте привредне субјекте.

Извршено је 47 инспекцијских надзора над провођењем Одлуке Владе Федрације Босне и Херцеговине о прописивању мјера непосредне контроле цијена, приликом чега је код 23 субјекта надзора који обављају трговину на велико и трговину на мало утврђено да се не придржавају цијена на нивоу затеченом на дан 5. марта. Против ових правних особа, одговорних особа у правном субјекту и физичких особа, од надлежних инспектора ће се подузети мјере.

Одобрено 50.000 КМ за евакуацију држављана БиХ из Италије

Савјет министара БиХ данас је на телефонској ванредној сједници донио Одлуку о евакуацији држављана Босне и Херцеговине из Републике Италије и за те намјене одобрио 50 хиљада КМ из текуће буџетске резерве, саопћено је након сједнице.

Полицијске агенције у БиХ: Санкције за 184 лица

Полицијске агенције у БиХ изрекле су санкције за 184 лица због непоштивања одлука надлежних инспекција у БиХ у борби против вируса корона, саопштено је из Министарства безбједности.

Издато је укупно 33.776 рјешења о изолацији, од чега је полиција Републике Српске издала 15.887 рјешења, а кантонална министарства унутрашњих послова и полиција Брчко Дистрикта 17.889 рјешења.

Наредбе о забрани кретања у Републици Српској нису поштовала 63 лица, а на адреси није нађено 11, па су изречене санкције за 63 лица.

Када је ријеч о Федерацији БиХ, наредбе о забрани кретања није поштовало 158 лица, на адреси није пронађено 218 лица, па су изречене санкције за 119 лица.

Највише санкција (51) издато је у Кантону Сарајеву.

У Брчко Дистрикту наредбу о забрани кретања нису поштовала четири лица, на адреси није пронађено једно, па је полиција изрекла четири санкције.

Троје новозаражених у ЗХЖ

Двије особе из Груда и једна из Широког Бријега заражене су вирусом корона. Укупан број заражених у Западнохерцеговачкој жупанији сада је десет, седам у Широком Бријегу и три у Грудама.

Додик: У РС ће бити уведено ванредно стање

У Републици Српској ће у суботу бити уведено изванредно стање због тренутачне ситуације изазване пандемијом коронавируса, најавио је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Пале: 3.000 заштитних маски становништву

Општина Пале од сутра ће почети дистрибуцију 3.000 заштитних маски намијењених грађанима, како би бар дјелимично одговорила потребама становништва за заштитним средствима. Контигент од 3.000 заштитних маски је максималан број који је у овом тренутку могао бити обезбијеђен, објављено је на званичном сајту Општине Пале. Ријеч је о маскама за вишекратну употребу – могу се хигијенски третирати прањем и пеглањем.

Кућну изолацију у РС прекршило 11 од 3.241 контролисане особе

На подручју Републике Српске у посљедњих 24 сата 11 особа од 3.241 контролисане није се придржавало мјера кућне изолације. За утврђених 11 изречене су прекршајне казне, саопћено је из ентитетског Министарства управе и локалне самоуправе.

Засједао Кантонални штаб цивилне заштите БПК Горажде

Кантонални штаб цивилне заштите Босанскоподрињског кантона Горажде данас је разматрао усмене и писане извјештаје у вези са поступањима надлежних институција у вези корона вируса. Према подацима Завода за јавно здарвство, четири особе које су позитивне на коронавирус су доброг општег здравственог стања и немају никаквих тешких симптома. Управа полиције контролише 133 особе које су у самоизолацији, а јуче су провјерили 51 лице и сви су били на својим адресама.

ТВ школа и онлајн настава на подручју УСК функционишу без већих проблема

Успостављени пројекти ТВ школе и онлајн наставе на подручју Унско-санског кантона одвијају се редовно и без већих проблема, потврђено је из Кантоналног министарства образовања, науке, културе и спорта.

“Заиста смо успјешно успоставили систем учења на даљину. Прије три дана почели смо с онлајн наставом за све средње школе и за сада нема техничких проблема, које смо можда и очекивали. Исто смо успјели и за ученике основних школа од шестог до деветог разреда, с тим да смо до сада ту обухватили око 70 одсто свих основношколских установа на кантону”, рекла је Албијана Трнавци из Министарства образовања УСК.

Настава за основце од првог до петог разреда реализује се у оквиру пројекта ТВ школа посредством програма Радио-телевизије Унско-санског кантона, а сви учесници овог процеса истичу је изузетно успјешном.

Златан Клокић у карантину у студентском дому у Бањалуци

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, који је позитиван на вирус корона, смјештен је у карантин у Студентском дому у Бањалуци.

“По препоруци стручних људи и надлежних служби смјештен сам овдје и слушам даље упуте. Оно што очекујем јесте да, наредни тест који будем радио буде негативан и да се вратим, прије свега, мојој породици, па онда ћемо видјети даље”, рекао је Клокић.

Он је нагласио да се осјећа добро, нема никакве симптоме ни тегобе.

У ЗХЖ преко тисућу особа у самоизолацији

Западнохерцеговачка жупанија нема нових случајева заразе коронавирусом, а чекају се резултати за пет тестова који ће бити објављени вечерас. Потврдио је то Фени равнатељ управе жупанијске цивилне заштите Драго Мартиновић који истиче да је у ЗХЖ-у самоизолација одређена за преко тисућу грађана. До сада је у ЗХЖ-у вирус ковид-19 потврђен за укупно седам особа. Шест је особа из Широког Бријега и једна из Груда.

Нове информације о стању у Мостару у 13 сати

Седми случај заразе коронавирусом у Западнохерцеговачком кантону потврђен је током ноћи, а ријеч је о мушкарцу из Груда.

Дежурни психолози у ЗХЖ за сада примају један до два позива дневно

Црвени криж Западнохерцеговачке жупанијеи колектив психолога у тој жупанији покренули су прије неколико дана иницијативу “Дежурни психолог” како би помогли људима око ситуације везане с коронавирусом. Број мобитела 063/368-854 јединствен је на подручју ЗХЖ и доступан 24 сата на дан за све оне којима је помоћ потребна.

Дрвар: Дом здравља ради без заштитне опреме

Дом здравља у Дрвару нема заштитну опрему за преглед пацијената, а владе Кантона 10 и Федерације БиХ нису обезбиједиле средства за њену набавку, рекла је директор ове здравствене установе Јасна Тица.

“Очајни смо, немамо заштитну опрему да прегледамо пацијенте. На сву срећу, у Дрвару нема заражених вируса корона, али не дај Боже да буде један случај заразе у условима у каквим ми радимо, доћи ће до појаве вируса корона међу запосленима у Дом здравља, тада неће имати ко да прегледа становништво Дрвара и Босанског Грахова”, рекла је Тица.

Она је навела да Дом здравља ради са минималним бројем медицинских сестара и доктора.

Бањалука упоставља карантин на три локације

Град Бањалука успоставља карантин на три локације, у складу са новим упутством са нивоа Републике Српске, навео је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Радојичић је истако да су тренутне локације дворана Обилићево, објекат Дома здравља у насељу Обилићево и Центар “Заштити ме”, са раздвојеним смјештајем за мушке и женске особе, те породице или мајке са дјецом.

“У карантин ће се на 14 дана обавезно упућивати лица са боравиштем у Бањалуци која уђу у земљу на неком од граничних прелаза, а која прођу тестирање на корона вирус на прелазу и нису позитивни. Град карантин успоставља са МУП и Домом здравља”, појаснио је Радојичић на свом “Фејзбук” профилу.

ЕПБиХ: У двије смјене 14 дана ради 167 радника

Како би се осигурала стабилност енергетског система, континуитет у производњи електричне и топлотне енергије те уредно снабдијевање купаца 167 радника Електропривреде Босне и Херцеговине раде 14 дана у двије смјене без напуштања производних објеката.

У погону су два блока у Термоелектрани Тузла и један блок у Термоелектрани Какањ што задовољава потребе Федерације БиХ за електричном енергијом и топлотном енергијом за гријање Тузле, Лукавца и Какња.

Свих 11 агрегата хидроелектрана на Неретви је расположиво и у погону су у складу с потребама за електричном енергијом. Залихе угља на депоима и ниво хидроакумулација је изнад билансом предвиђеног нивоа за ово доба године, саопћено је из Службе за комуникације ЕПБиХ.

Бихаћ: У изолаторију тренутно хоспитализована два пацијента

Начелница Одјела за инфективне болести у Кантоналној болници “Др. Ирфан Љубијанкић” у Бихаћу Ениса Шаботић потврдила је да су у изолаторију тренутно хоспитализована два пацијента позитивна на корона вирус. Ради се о мушкарцу из Босанске Крупе, који је прије два дана потврђен као шести позитиван случај коронавируса у Унско-санском кантону, те младом таксисти из Бихаћа.

“Немамо нових хоспитализираних пацијената. На интензивној њези у изолаторију од раније имамо два пацијента. Један је у тешком стању на респиратору, док је други стабилан. Морам истаћи да смо јучер послали три узорка на тестирање у Клинички центар Универзитета у Сарајеву и да су сва три била негативна”, казала је докторица Шаботић.

ЗЗЈЗ ФБиХ: Потврђена 62 случаја заразе корона вирусом, три особе преминуле

Из Завода за јавно здравство Федерације БиХ, према подацима о епидемиолошком стању данас до 10 сати, у Федерацији БиХ потврђена су 62 случаја заразе корона вирусом, а три особе су преминуле. Истиче се да је у ФБиХ обављено 520 тестова на корона вирус.

У односу на посљедњи извјештај јуче у 18 сати, десет је нових случајева, кажу из ЗЈЗФБиХ. Највише случајева, њих 26, забиљежено је у Херцеговачко-неретванском кантону, слиједе Кантон Сарајево са девет, Зеничко-добојски кантон са осам, те Западнохерцеговачки кантон са седам. У Унско-санском кантону потврђено је шест случајева заразе, Босанско-подрињском четири, а по један у Посавском и Средњобосанском.

Додаје се да су два већа кластера везана за догађај у Коњицу, до сада 23 потврђена случаја и евидентирана трећа генерација контаката, као и случај у Мостару са седам потврђених случајева.

Наводи се да су у Унско-санском кантону евидентирана три кластера и нови кластери у Западнохерцеговачком и Кантону Сарајево.

Бијељина: Мајка и новорођенче нису позитивни на коронавирус

Резултати тестирања на корона вирус за породиљу и новорођенче, који су били смјештени у болничком карантину у Бијељини, су негативни – потврђено је из те здравствене установе.

Мајка и беба се осјећају добро, а негативан је налаз и за двије женске особе старије животне доби, које су биле смјештене у болнички карантин у Бијељини, и у којем остају из превентивних разлога.

Од корона вируса обољела још једна особа с подручја Илиџе

Са Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) потврђено је како је још једна особа са подручја општине Илиџа позитивна на корона вирус. У питању је женска особа која је раније боравила у Турској. Тиме је број заражених у нашој земљи порастао на 185.

РС: Регистровано нових 7 случајева

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на у Бањалуци је изјавио да су у РС узети узорци у карантинима у Шамцу и Градишци. Тестирано је укупно 75 особа, потврђен вирус код још 7 особа. У Добоју је потврђен корона вирус код доктора из болнице у том граду, који није радио посљедњих седам дана, али ће епидемиолог испитати све ризичне контакте, рекао је Шеранић.

Ови код којих је потврђен позитиван налаз биће пребачени у карантин у Бањалуци. Укупан број у РС чини 121 особу позитивну на коронавирус.

Под надзором је 16.443 особе, 1.041 особа је изашла из здравственг надзора.

Корона вирусом заражен мушкарац из Груда

Седми случај заразе корона вирусом у Западнохерцеговачком кантону (ЗХК) потврђен је синоћ, а ријеч је о мушкарцу из Груда.

Мушкарац је недавно у Дом здравља у Грудама довезен са упалом плућа те му је након тестирања утврђен корона вирус.

Према задњим ажурираним подацима, у нашој земљи је заражено укупно 177 особа, двије особе су се оправиле, а три преминуле.

Тијеком јучерашњег дана забиљежено је још осам нових случајева – три у Широком Бријегу, два у Мостару и три на подручју Сарајева.

Готово пола заражених, њих 80, је у Бањалуци. Коњиц има 17 заражених, Мостар девет, Лакташи осам, Сарајево осам, Широки Бријег шест, Козарска Дубица и Бихаћ по пет, Зеница и Горажде по четири, Челинац, Кнежево и Бијељина по три.

У Модричи, Брчком, Тешњу, Броду и Прњавору су заражене по двије особе, Градишка, Дервента, Нови Травник, Бреза, Орашје, Високо, Србац, Теслић, Крупа, Приједор и Рибник имају по једног пацијента зараженог коронавирусом.