Словенски предсједник Борут Пахор казао је да је сугласан да се на јужну границу пошаље војска због опасности илегалних миграција, али тек након што се за то осигура потребна двотрећинска већина у парламенту.

У синоћњем разговору за Словенску телевизију Пахор је рекао да се слаже с активацијом 37. чланка Закона о обрани који је донесен у вријеме масовне мигрантске кризе, а којим војска може добити полицијске овласти у чувању границе, али тек након што влада за то осигура сугласност заступничких скупина у парламенту.

“Јако је важно да без обзира на изванредне прилике очувамо осјећај за демокрацију и поштовање демократских стандарда јер се ни у овој ситуацији не могу привремено укинути демократска правила”, казао је Пахор, додавши да су резерве и различита мишљења о активацији војске легитимни те да већину у парламенту ваља аргументима увјерити да је тај потез потребан.

Пахор сматра да Словенија контролира епидемију коронавируса. Данас ће о томе и другим питањима везаним за епидемију разговарати с премијером Јанезом Јаншом те предсједницима парламента и Државног вијећа, а у разговору за РТВ рекао је како је увјерен да се Словенија и влада добро носе с епидемијом и њезиним економским посљедицама.

“Праводобно смо увели радикалније, дијелом можда и прекомјерне рестрикције како бисмо смањили кривуљу раста заражених и обољелих. Иако не знамо кад ће епидемија досегнути врхунац, мислим да уз опрезни оптимизам можемо констатирати да Словенија данас контролира ситуацију”, закључио је Пахор.