Данас се обиљежава 28. годишњица страдања Срба у Сијековцу код Брода, када су оружане снаге Хрватске и бошњачко-хрватске јединице из БиХ убиле 46 цивила.

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, ове године неће бити организованог обиљежавања, изјавио је предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић.

Према његовим ријечима, данас ће свештеник служити молитву уз ограничен број присутних, након чега ће делегација коју ће чинити начелник општине Брод Илија Јовичић и представници Борачке организација положити вијенце.

Видић је истакао да је над Србима у Сијековцу почињен стравичан злочин, те да су међу убијеним били углавном жене, дјеца и старци.

Најмлађа жртва злочина у Сијековцу био је дјечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 77 година.

“У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије”, рекао је Видић и позвао српски народ да код својих кућа или у храму прислуже свијеће за страдале.

Он је захвалио свима који су претходних година долазили на обиљежавање годишњица страдања Срба у Сијековцу, истичући да је ове године потребно придржавати се свих наредби и упутстава надлежних институција у вези са спречавањем ширења вируса корона.