Три од пет респиратора које је црногорски Фонд за здравствено осигурање наручио од представника шведског произвођача, чије је сједиште у Београду, Србија је задржала на граници с Црном Гором те потом заплијенила, пишу подгоричке Вијести.

Како је том листу потврдио директор Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић, та установа, задужена за набавку медицинске опреме и материјала за потребе црногорског здравственог сустава, потписала је уговор с добављачем за куповину пет апарата, а раније су испоручена два.

“Што се тиче три респиратора, не можемо рачунати на њих јер их је заплијенила Република Србија. Апарати су наручени од представника шведског произвођача респиратора, који има сједиште у Србији. Али с обзиром на то да је за ту врсту опреме уведена забрана, испорука није могућа”, рекао је Чиргић дневнику Вијести.

Том листу, како се наводи, на питања о запљени респиратора није одговорило ни србијанско дипломатско представништво у Подгорици ни црногорско велепосланство у Београду.

Еуропска унија донирала је хитну помоћ Црној Гори у вриједности од три милијуна еура, намијењену здравственом суставу те земље, намијенивши и додатних 50 милијуна за дугорочни програм помоћи у складу с потребама, а највише за здравство, господарство и подузетнике, објавио је на Тwиттеру шеф Делегације ЕУ у Подгорици Аиво Орав.

Коментирајући информацију о помоћи Бруxеллеса, црногорски премијер Душко Марковић изразио је Унији захвалност на потпори Црној Гори у борби против заразе коронавирусом истичући да су “еуропске вриједности и солидарност на дјелу”, док је црногорски предсједник Мило Ђукановић рекао да “ЕУ показује да је уз Западни Балкан и у тешким временима“.