Командант Кризног штаба Федералне управе цивилне заштите Јелка Миличевић демантовала је данас информације да су постојале блокаде у набавци медицинске опреме за Федерацију БиХ.

“О разлозима смјене претходног сазива кризног штаба сада нећу полемисати, за то ће доћи вријеме, али јавност мора знати да је Влада ФБиХ усвојила све његове извјештаје о раду и спровођењу мјера на свим нивоима”, рекла је Милићевићева поводом јучерашње смјене старог и именовања новог штаба који је са 21 сведен на седам чланова.

Као један од доказа да блокада није постојала, она је навела одлуку о набавци материјала и опреме од 20. марта из које је, према њеним ријечима, видљиво да се за набавку 30.000 тестова за детекцију вируса корона издваја 1.386.600 КМ, који се у ФБиХ очекују већ током сутрашњег дана.

Нови сазив Федералног штаба, с њом на челу, јуче је донио одлуку о набавци 170 хиљада тестова за детекцију вируса корона и одлучио да набави милион заштитних маски и рукавица, знатно више од првобитне одлуке, укупне вриједности 7.128.012 КМ.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је јуче да је смањен број чланова Кризног штаба јер је био прегломазан и није задовољио досадашње потребе грађана.

Хрватски народни сабор данас је оцијенио да је смјена Кризног штаба ФБиХ политички обрачун по цијену живота грађана.