Лидери 20 највећих свјетских економија, критизирани због споре реакције на глобалну кризу, одржат ће данас видеоконференцију о пандемији коронавируса.

Министри финанција групе Г20 и банкари договорили су у понедјељак на видеоконференцији доношење “акцијског плана” за пандемију. Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ће криза коронавируса изазвати глобалну рецесију.

Ванредни самит лидера комплицират ће рат због цијена нафте између Саудијске Арабије и Русије те растућих тензија између САД-а и Кине око извора вируса којим је заражено више од 471 тисуће људи, док је умрло њих преко 20 тисућа.

Извршна директорица ММФ-а Кристалина Георгиева поздравила је фискалне и монетарне мјере које су подузеле неке земље, али каже да то није довољно.

Агатхе Демараис из компаније Ецономист Интеллигенце Унит каже да с обзиром на ограничења монетарне политике, чланице група Г20 раст могу потакнути једино фискалним потицајима, али је и то упитно.

“То је због тога што увођење мјера фискалних потицаја може повећати ризик од дужничке кризе након завршетка епидемије коронавируса, таква би перспектива имала разорни учинак на глобални раст”, рекла је.

“То је нешто што ће лидери Г20 имати на уму ако се одлуче на пакете потицаја.”