Члан Канцеларије за међународне односе Хамаса Басим Наим изјавио је да са Саудијском Арабијом трају преговори у вези с ослобађањем палестинских затвореника, те да је неопходно што прије окончати финансијску кризу с којом је суочена УН-ова Агенција за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA).

Наим је подсјетио како су саудијске власти привеле 62 Палестинца због оптужби за подршку терористичким структурама (међу њима су и они који имају пасош Јордана), а 8. марта им је почело суђење.

Како је рекао, наведене особе нису учиниле ништа што ће нарушити послове или интересе Саудијске Арабије.

“Палестинци којима се суди, у Саудијској Арабији живе деценијама, жао нам је што су то људи који су допринијели изградњи земље и подршци саудијске заједнице”, рекао је Наим.

Према његовим ријечима, друго рочиште је планирано у априлу или мају.

“Очекујемо да ће случај о палестинским затвореницима у Саудијској Арабији бити затворен прије рамазана”, рекао је Наим.

Како је рекао, сматра да је евидентна промјена у односима Саудијске Арабије и Хамаса наступила саопштавањем америчког мировног плана за Блиски исток.

Наим се осврнуо и на економску кризу с којом је суочена “UNRWA” истичући, како уколико се овакво стање настави, Агенција ће у наредним мјесецима бити суочена с озбиљном финансијском кризом што ће угрозити пружање помоћи палестинским избјеглицама.