У Федерацији Босне и Херцеговине нема новообољелих од коронавируса, подаци су Завода за јавно здравство ФБиХ.

Директор Завода за јавно здравство Давор Пехар рекао је да су посљедњи случајеви заразе коронавируса пријављени синоћ.

Четири обољеле особе су из Сарајева, док је једна из Груда.

Како је рекао, тренутно је највише случајева заразе коронавирусом потврђено у Херцеговачко-неретванском кантону.

“Највише случајева је у Херцеговачко-неретванском кантону њих 26, потом у Кантону Сарајеву њих девет, у Зеничко-добојском кантону је осам потврђених случајева, у Западно-херцеговачком кантону евидентирано је седам, док је у Уснко-санском кантону шест обољелих. У Босанско-подрињском кантону су четири особе заражене новим коронавирсуом, у Посавском и Средњобосанском кантону је по један случај заразе, нагласио је Пехар.

Додао је да само у Тузланском кантону и Кантону 10 још нема пријављених случајева заразе.

Пехар је истакао да је у Федерацији БиХ тренутно под надзором преко 30.000 људи, те је позвао грађане на одговорно понашање.

Подржана иницијатива за кредит код Свјетске банке од 20 милиона долара

Влада Федерације БиХ подржала је иницијативу да кредитним задужењем код Свјетске банке буду осигурана средства за финансирање хитне подршке као одговор на ЦОВИД-19 у Босни и Херцеговини, у износу до 20 милиона долара, изјавио је федерални премијер Фадил Новалић.

Како је рекао, коначна расподјела ових средстава између ентитета биће утврђена прије или током преговора.

СЗО похвалила власти ФБиХ

Премијер Федерације БиХ је истакао да је Свјетска здравствена организација похвалила досадашње напоре власти у ФБиХ на сузбијању коронавируса.

Новалић је рекао да смјена чланова Кризног штаба ФБиХ није био политички потез, већ техничко питање како би штаб учинили ефикаснијим.

“По закону тамо су свакако остале три особе- шеф Стручног штаба, директор Цивилне заштите и директор Црвеног крижа”, рекао је Новалић, те додао да су остале особе замијенили и увели оне који активно учествују у борби против коронавируса.

Новалић је рекао да су само направили могућност да се сједнице не могу заказивати како ко хоће.

“Не желим да се ово питање политизује. Добили смо одмах из тог Штаба захтјеве за набавку медицинских материјала”, додао је Новалић.

Влада је одобрила набавку милион заштитних маски, 5.000 одијела за здравствене раднике, те 100.000 тестова, нагласио је федерални премијер.

До данас је у ФБиХ тестирано 507 особа, а вирус је потврђен код 62.

Закупнина пословних простора умањена за 50 одсто

Према Новалићевим ријечима, Влада Федерације Босне и Херцеговине је одлучила да, због тренутне ситуације, умањи закупнину пословних простора за 50 одсто.

“Усвојивши информацију у вези с умањењем закупнине за кориштење пословних простора којима управља Служба за заједничке послове органа и тијела ФБиХ, Федерална влада је задужила ову службу да за 50 посто умањи износе закупнине”, рекао је Новалић, те додао да уколико садашња ситуација с пандемијом потраје, предложено је да од 1. априла ове године, па до престанка проглашења стања несреће, плаћање закупнине буде потпуно обустављена.

Грађани ће добити кредитне олакшице

Предсједница Управног одбора Удружења банака БиХ Санела Пашић је изјавила да ће банке дати кредитне олакшице грађанима, али да је потребно неколико дана да се договоре модалитети.

Како је рекла, банке су и више него свјесне проблема и удара које привреда доживљава због ширења коронавируса, те желе и биће партнери у превазилажењу проблема свим клијентима, правним и физичким лицима, као и Влади и удружењима послодаваца.

“Даћемо кредитне олакшице, а наш супервизор прописао је оквир у којем оне треба да се дефинишу, што ће се десити данас или сутра. Задатак банкара је да у наредним данима узме тај оквир и прецизно дефинише његов садржај. Процес је доста компликован”, истакла је Пашић.