Међународни олимпијски одбор (МОО) сурађује с другим свјетским спортским организацијама да се одреди нови датум за одгођене ОИ Токио и то негдје у српњу или коловозу те се сви надају да ће нови термин бити познат за мјесец дана, пише у четвртак јапански лист “Yомиури”.

Јохн Цоатес, шеф координацијског повјеренства за Токио у МОО-у изјавио је за Yомиури да игре требају бити одржабе између гранд слам турнира Wимбледона, који се одржава од средине до краја српња, и У.С. Опена који старта крајем коловоза.

“Желимо више-мање финализирати датуме у сљедећа четири тједна”, изјавио је Цоатес.

Цоатес, који је уједно и предсједник Аустралског олимпијског одбора (АОЦ), наводи како смјештање олимпијских Игара у љето овиси о избјегавању поклапања са свјетским првенством у пливању (16. српња до 1. коловоза) и атлетског СП (од 6. до 15. коловоза).

Предсједник Међународне атлетске федерације Себастиан Цое је јучер изјавио да се атлетско СП може пребацити и на 2022. годину ако буде потребно.

У четвртак је организацијски одбор ОИ Токио 2020 основао радну скупину која ће се бавити питањима везанима за одгоду, попут нових датума.

За сада се није разговарало о точно одређеним терминима, али датум треба бити одлучен што прије, изјавио је један од дужносника организацијског одбора Хидемаса Накамура након првог састанка радне скупине.

Предсједник МОО-а Тхомас Бацх је у сриједу изјавио да су на столу “све опције” за нове датуме па и могућност организирања одгођених Игара прије јапанског љета.