Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа Милорад Додик поручио је да је неопходно јачати провођење до сада донесених мјера у борби против вируса корона, те најавио да ће у суботу, 28. марта, бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске ради увођења ванредног стања.

Додик је у данас обраћању поводом актуелне ситуације у вези са пандемијеом вируса корона нагласио да је Република Српска на вријеме почела са оштрим мјерама, али да то још не значи да је успјела у овој борби јер епидемија не стаје, него се шири због неодговорних појединаца који игноришу апеле.

Додик сматра да појединци нису довољно схватили ситуацију и да су неопходне оштрије мјере.

Он је додао да ће увођење ванредног стања омогућити да се брже доносе потребне мјере и закони.

Обраћање Милорада Додика можете гледати овдје:

Obraćanje Milorada Dodika #RTRS #UŽIVO

Gepostet von RTRS vijesti am Donnerstag, 26. März 2020

“Мјере карантина су битно смањиле број људи који долазе. Основна ствар је да буквално трчимо за свима који су имали контакте са зараженим како бисмо сагледали стање тестирањем“, рекао је Додик.

Такођер је нагласио и да усвојене мјере полицијског сата дају врло значајне резултате.

“Потребна нам је још већа подршка становништва. Радимо даноноћно да стигнемо шта можемо и да не направимо ниједан пропуст који би водио даљњем ширењу корона вируса“, казао је Додик, истакавши да ће све ове мјере дати добар резултат ако се сви буду придржавали препорука и савјета надлежних институција.

Нагласио је и да имају успјехе по питању набавке респиратора, за којима је, како је казао, јурњава у цијелом свијету.

“Мислимо да Федерација БиХ касни са тим и да ће нам представљати потенцијално мјесто ширења епидемије и видјет ћемо које ћемо мјере покретати у том смјеру. Док смо ми уводили мјере, они су спавали на почетку”, казао је Додик.

Истакао је да су корона вирусом значајно погођени угоститељство и туризам те да су подузете мјере које ће омогућити исплату плата у априлу за оне који су највише погођени.

“Чинимо све да формирамо фонд за помоћ привреди који ће чинити средства и од међунаордних институција, али биће и одређених релокација. Веома ће тешке посљедице бити по привреду и зато ћемо у наредних пар дана донијети мјере које ће се односити на април”, рекао је Додик додајући како вјерује да се у тај фонд може прикупити 500 милиона КМ.

Нагласио је како ће се учинити све да се смањи притисак на привреду.

“Мораћемо свјесно да идемо у дефиците. Ванредно стање ће омогућити и измјене закона о дугу и вјерујем да ћемо у наредним данима имати сет мјера који ће третирати април и мај, а онда ћемо видјети како даље. Апелујем на послодавце да не отпуштају раднике”, казао је Додик те истакао да ће се покушати обезбиједити минимална плата радницима.

На крају је поручио да није спреман да помаже онима који отпусте раднике у доба кризе.

“Можемо се договорити да се један дио радника води као неплаћено, а да их ми плаћамо”, поручио је Додик.