Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске припремило је сет мјера за повећање обима сјетве, како би ове године обезбиједили неопходне намирнице за домаће тржиште.

Ресорни министар Борис Пашалић је истакао да су пољопривредницима исплатили за претходну годину планираних 71 милион КМ подстицаја, те 9,5 милиона КМ из текуће године.

“Нисмо остали дужни ни марку. Наши пољопривредници немају разлога да буду забринути у вези са исплатом подстицаја”, нагласио је Пашалић.

Истакао је како је 2 милиона КМ издвојено за мања газдинства која могу да произведу довољно поврћа за своје потребе, али и за потребе тржишта.

Како је рекао, субвенције ће бити дистибуисане преко локалних заједница.

Истакао је да су одлучили да за 5.373 газдинства која су имала дугове, обезбиједе подстицаје како би и они могли радити и тиме допринијети домаћој производњи.

Пашалић је рекао да су то произвођачи из 30-ак малих општина чији дугови датирају с краја ’90-их и почетка 2000-их.

Додао је да ће за производњу соје бити обезбијеђене додатне субвенције.

Како је рекао, смањене су залихе основних намирница у РС, као што су пшеница, млијеко, месо, али их тренутно има довољно.

Но, истакао је Пашалић, потребно је уложити напоре да се повећа производња домаћих производа.

Пољопривредницима старијим од 65 година омогућити несметано кретање

Министар је рекао да могућност подстицаја има 9.814 корисника, али је дио њих старији од 65 година.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију и забрану кретања старијима од 65, рекао је Пашалић, Министарство ће наредних дана наћи рјешење како би се корисници подстицаја кретали несметано.

Међу њима су особе које се баве пољопривредом, пчеларством и потребно је омогућити им обављање тих послова, како би и они допринијели домаћој производњи, нагласио је Пашалић.

Додао је и да Министарство кроз сјетвене пакете жели стимулисати физичка лица која имају земљу, а не баве се пољопривредом, да то учине, како би имали довољно хране у овој години.