Давор Пехар, директор Завода за јавно здравство ФБиХ извијестио је да су потврђена четири нова случаја заразе коронавирусом у ФБиХ, двоје је из Груда, један из Широког Бријега и један из Читлука.

“Број тестираних у односу на посљедњи извјештај од 10 сати јутро је да суод 8 узетих узорака, 4 особе позитивне на Цовид 19, двоје је из Груда, један из Широког Бријега и један из Читлука, рекао је Давор Пехар, директор Завода за јавно здравство ФБиХ на прес конференцији Кризног штаба Владе ФБиХ у Сарајеву.

“До данас је у ФБиХ тестирано 525 особа,а коронавирус потврђен је код 66 пацијента: у ХНК 27, ЗХК – 10, КС- 9, ЗДК-8, УСК -6 БПК-4 , Посавски-1 СБК-1 Тукланском кантон и Кантону Ливно немају позитивних случајева, рекао је Пехар.

Додао је како су три потврђена смртна исхода , један у Бихаћу, један у Коњицу и један у Сарајеву.

“Преко 32 000 особа јепод здравственим надзором и очекујемо повећавање тог броја”, рекао је Пехар.

Још једном је позвао суграђане на одговорно понашање и стриктно поштивање мјера самоизолације.

Начелник ФШЦЗ Фахрудин Солак рекао је како је овај штаб донио неколико наредби:

Донијели смо одговарајуће наредбе, прије свега за лица која сутра очекујемо летом из Рима, за које је организиран чартер лет. Сви надлежни који преузимају путнике добили су стриктне наредбе и путници иду у карантин. Федерални Завод за јавно здравство и друга здравствена тијала подузеће активности из своје надлежности, рекао је Солак.

Директорица Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ Влатка Мартиновић поручила је да је снабдијевање лијековима иста као и прије појаве коронавируса.

Нагласила је да је Завод прије појаве подузео одређене мјере, контактирао све своје добављаче и затражио набавку одређених залиха лијекова.

– Опскрба лијекова из надлежности Фонда солидарности ФБиХ иде континуирано и иста је као и прије појаве коронавируса у БиХ – нагласила је Мартиновић на конференцији за медије.

Казала је да је Завод здравственог осигурања и реосигурања у контакту са пацијентима који су на лијечењу у клиникама ван државе.

– Нјихово лијечење се одвија по протоколима тих клиника – рекла је Мартиновић.

Позвала је грађане да буду солидарни, одговорни и смирени.