Стари град у Мостару без људи у поподневним сатима, пред крај марта, упућује на то да се догађа нешто озбиљно. Мостар је утонуо у мир, што указује на то да се грађани придржавају препорука надлежних у вези с коронавирусом.

Пандемију су озбиљно схватили и у Цивилној заштити Мостар. Почели су са припремама изолаторија, који има потенцијал да по потреби постане и болнички смјештај.

“Појавом првог случаја у граду Мостару кренуло се у реализацију ове идеје, нађен је овај објекат. Морали смо га опремити, свих 50 соба опремили смо са креветима, столовима и столицама. Сваки потенцијални корисник смјештаја ће тако имати и мокри чвор за себе”, рекао је Божо Ћорић, Цивилна заштита Града Мостара.

Објекат се налази у приградском мостарском насељу Родоч, који је дио комплекса некадашње Ваздухопловне гимназије Маршал Тито. Зграда има систем гријања, топлу воду и оспособљену кухињу. У употребу може бити пуштен одмах, али сви се надају да до тога неће доћи. Нарочито здравствени радници.

“Када би ово овдје био изолаториј, онда би се наше особље трудило да едуцирају особе које су у изолацији везано за контакте са другим особама. Када би овај објект био болница, тада би ту профункционисала једна наша амбуланта. Имали би комплетан тим – од лијечника до медицинске сестре”, каже Кристина Перић, главна сестра Дома здравља Мостар.

Федерални штаб Цивилне заштите издао је наредбу опћинским и градским штабовима да осигурају и припреме просторе који ће служити као изолаториј.

Влада Херцеговачко-неретванског кантона ставила је на располагање Цивилној заштити мостарски Хотел “Еро”, који ће бити кориштен у складу са развојем епидемиолошке ситуације.