На подручју Тузланског кантона до сада није забиљежен ниједан случај заразе коронавируса. Ипак, ово није тренутак за опуштање, поручују из Кризног стожера. Припремају се за евентуално погоршање епидемиолошке ситуације, набаву додатне опреме и опремање нових изолаторија.

Оне којима су прописане мјере изолације, позивају на строго поштивање, а осталим грађанима да прате и проводе упуте надлежних.

Студентски павиљон број 1 у Тузли ових ће дана бити претворен у изолаториј за особе заражене вирусом корона, а који имају блаже или средње тешке симптоме. Иако на подручју Тузланског кантона нема забиљежених случајева заражених вирусом корона, Кантонални штаб цивилне заштите позвао је представнике штабова из свих општина да припреме простор који би се могао користити у ове сврхе.

Ово је једна од мјера које се на подручју Тузланског кантона подузимају како би се правовремено могло одговорити на евентуално погоршање епидемиолошке ситуације.

“Осим болничких капацитета који су већ резервисани за један дио изолаторија, јучер смо обишли студентски центар који је у припреми за изолаториј гдје ћемо имати око 220 кревета на располагању. Дали смо неких пар дана у смислу пражњења соба и оно што је потребно урадити технички да бисмо испунили услове, у случају погоршања епидемиолошке ситуације и повећаног броја позитивних особа на ЦОВИД”, каже Маида Мулић, директорица Завода за јавно здравство Тузланског кантона.

Кантонални штаб цивилне заштите Тузла позвао је представнике свих опћина на подручју овог кантона да припреме просторе који би се могли користити као изолаторији.

“До сада смо добили повратну информацију Градачца, Тузле, Сребреника, Лукавца и Грачанице да су обезбиједили таква мјеста и у наредном периоду они који не буду поштовали мјере о изолацији, биће измјештени на те друге локације ван домова”, каже Мустафа Шакић, командант Кантоналног штаба Цивилне заштите Тузла.

Смјештај за заражене коронавирусом биће обезбијеђен и у салама за физичко Мјешовите средње школе у Калесији и Основне школе у Тојшићима.

“Црвени криж Опћине Калесија је, у сарадњи са Опћином Калесија већ обезбиједио одређени број кревета који ће бити смјештени у ове сале. Ријеч је о педесет кревета, постељинама и свему осталом, док ће Јавна установа Дом здравља Калесија обезбиједити сав неопходан медицински материјал и средства за дефинфекцију тих просторија”, каже Рамо Абидовић, портпарол Опћине Калесија.

На подручју Тузланског кантона тренутно је 5.028 особа у изолацији. Сви урађени тестови, њих 121 за особе из овог кантона, негативни су.