У Кантоналној болници Зеница успјешно је урађена операција пацијента зараженог коронавирусом, прва оваква операција у Федерацији Босне и Херцеговине. У највећој здравственој установи у Зеничко-добојском кантону претходно су осигурали адекватан простор за оперативне захвате пацијената који су заражени коронавирусом.

Тим зеничких хирурга оперисао је пацијента из Тешња зараженог коронавирусом. Све је проведено према протоколима које Свјетска здравствена организација налаже у оваквим случајевима.

“Најважније је да смо процедурално савладали то, појавили су се ситни недостатци јер ово ниотког не можемо научити и наравно да ћемо и то отклонити и надамо се да ћемо сљедећи пут кад то буде требало, да Бог да нам не треба никако, али кад буде требало да ћемо бити још спремнији. То је заиста велики резултат”, истакао је прим. др. Расим Скоморац, директор Кантоналне болнице Зеница.

У овој здравственој установи обезбиједили су адекватан простор за оперативне третмане пацијената заражених коронавирусом, али и посебну порођајну салу за породиље позитивне на вирус. Предузимају све мјере у циљу максималне заштите осталих пацијената, али и медицинског особља које је кључно у одбрани од вируса који је парализирао читав свијет, наводе у КБЗ.

Скоморац је нагласио да је важно само да се на вријеме добију подаци о контакту, да се на неки начин сви који учествују у третману таквих пацијената буду на вријеме информисани да постоји ризик и онда ће, како је рекао, свакако и увијек бити спремни.

На заштиту медицинског особља апелирају свакодневно и у Љекарској комори ФБиХ. Напомињу да су здравствени радници прва и најважнија линија одбране од коронавируса

Према ријечима прим. др. Харуна Дрљевића, предсједника Љекарске коморе ФБиХ, потребно је да се обавезно обави тестирање свих здравствених радника.

“Ако су здравствени радници здрави, онда су они у корист грађана и онда су они функционални у борби против ове пандемије”, истакао је Дрљевић.

Осим прегледа сваке особе која по било којем основу улази у Кантоналну болницу у Зеници, новом мјером болничког кризног штаба наложено је да сваки упосленик испуни епидемиолошки упитник у којем треба навести да ли је имао контакте са особама које су у ризичној скупини. Тренутно је на подручју овог кантона у кућној изолацији 4. 300 особа.