Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић казао је да ће Влада ФБиХ подржати све раднике, који због кризе изазване пандемијом остану без посла.

-Разумијем да неки политички и јавни дјелатници не разумију разлику између појма отпуштања и повећања незапослености. Но вјерујем да грађани разумију ту разлику. Наиме, неће остати без посла само они коју буду отпуштени, већ и сви они који остану без посла због ове кризе, а да их нико није отпустио. Нпр. сви радници којима истекне уговор или самозапослени, који изгубе посао, а нико их није отпустио, итд, истиче Новалић.

Дакле, нажалост имат ћемо, каже премијер, много већи број људи, који ће остати без посла, од броја отпуштених.

-Међутим, гарантујем да ће Влада што преко Бироа, што преко специјалног Фонда за подршку економију, помоћи свима који остану без посла. Нико не смије остати без икаквих примања. Позивам ипак све послодавце да учине све да задрже раднике, јер Влада ће им сигурно притећи у помоћ. Једнако као што ћемо бити ригорозни према онима, који не покажу довољно спремности да задрже раднике, ако могу, и да покажу друштвену одговорност, наглашава Новалић.

Вођење економије је много сложеније, него што то неки разумију, каже федерални премијер и зато позива грађане да имају повјерење у Владу, кризни штаб Владе за економију и наше групе експерата.