“Поштовани грађани, број заражених у нашој земљи расте. Нажалост, вирус је у нашој земљи однио и прве људске животе. Породицама преминулих изражавамо искрено саучешће”, наводи се на почетку заједничке изјаве чланова Предсједништва БиХ.

У изјави се додаје да епидемија корона вируса у нашој земљи још није достигла врхунац и да су пред нама тешки дани.

“Ситуација је ванредна и захтијева одлучне мјере како бисмо избјегли катастрофалне посљедице, о каквим свједочимо у неким другим земљама”, додаје се у изјави.

У заједничкој изјави се наглашава да су сви нивои власти у Босни и Херцеговини предузели и предузимају све што је неопходно с циљем да се сачувају животи и здравље људи. То је приоритет свих приоритета. Паралелно се предузимају кораци како би се ублажио неминовни економски удар.

“Владе на свим нивоима, здравствени радници, полицајци, војници, инспектори, људи ангажовани у цивилној заштити и сви други, улажу огромне напоре како би се зауставило ширење вируса корона. На томе им честитамо”.

Из Предсједништва сматрају да сви ти напори неће дати резултат уколико се наредбе, мјере и препоруке не буду у потпуности поштовале и уколико сваки човјек не покаже властиту одговорност – према себи и према члановима своје породице и према другим људима.

У изјави чланови предсједништва апелују да се сви држе прописаних мјера.

“Зато вас још једном позивамо да се стриктно придржавате свих прописаних наредби, мјера и препорука, јер је то једини начин да се изборимо са злом које нас је задесило. Апсолутна већина вас то чини и због тога вам ми, чланови Предсједништва БиХ, захваљујемо”.

Због оних који неодоговорно крше прописане мјере чланови Предсједништва позивају надлежне институције да то прописно санкционишу.