На порталу БХРТ-а можете пратити посљедње информације о актуелној ситуацији у вези са ширењем корона вируса у Босни и Херцеговини. Најновије вијести налазе се на врху чланка.

Још два позитивна случаја на коронавирус у Унско-санском кантону

Клинички центар Универзитета у Сарајеву вечерас је потврдио још два позитивна случаја на коронавирус у Унско-санском кантону (УСК), па је у том дијелу Босне и Херцеговине сада заражено шест особа, док су и два смртна случаја повезана с болешћу КОВИД-19.

Два нова случаја Цовида-19 у Широком Бријегу

У вечерњим сатима потврђена су два нова случаја цовида-19 у Западнохерцеговачкомкантону

Ријеч је о контактима првозаражене особе у Широком Бријегу, а ради се о беби и жени, потврдио је за БХРТ равнатељ Управе цивилне заштите ЗХК-а Драго Мартиновић.

Први случај инфекције новим короноавирусом у ЗХК-у забиљежен је у уторак. Ради се о старијој женској особи која је у међувремену пребачена на Клинику за инфективне болести СКБ Мостар и прикључена је на респиратор.

Укупан број заражених у ЗХК-у сада је тринаест, девет у Широком Бријегу и четири у Грудама.

Прва два случаја заразе коронавирусом у Тузланском кантону

Потврђена су прва два случаја заразе коронавирусом у Тузланском кантону код једне особе из Тузле и једне из Лукавца.

У Федерацију стигло 21.500 тестова

У Федерацију БиХ /ФБиХ/ данас је стигло 21.500 тестова за откривање инфекције вирусом корона који ће бити дистрибуисани даље према приједлогу струке, рекла је командант Федералног штаба цивилне заштите Јелка Милићевић.

Секретаријат Предсједништва БиХ-Подузете додатне мјере на заштити здравља људи

Секретаријат Предсједништва Босне и Херцеговине је, након што је утврђено да је генерални секретар Предсједништва БиХ позитиван на коронавирус, по препорукама надлежне епидемиолошке службе подузео додатне мјере на заштити здравља људи прописане за овакве ситуације, као и мјере за функционирање у увјетима проглашеног стања природне и друге несреће, саопћено је из Секретаријата Предсједништва БиХ.

Престаје одлука о изолацији зграде у Вогошћи

Штаб цивилне заштите Опћине Вогошћа је донио наредбу којом престаје забрана уласка и изласка из зграде у улици Самира Градишића на броју 2. Наредба је донесена на основу достављених препорука дежурног епидемиолога Анисе Бајрамовић, након подузетих превентивних мјера.

Полицијске агенције у БиХ изрекле санкције за 196 лица

Полицијске агенције у БиХ изрекле су санкције за 196 лица због непоштовања одлука надлежних инспекција у БиХ у борби против вируса корона, саопштено је данас из Министарства безбједности у Савјету министара.

Од укупно 38.048 рјешења о изолацији полиција Републике Српске издала је 16.662, а кантонална министарства унутрашњих послова и полиција Брчко дистрикта укупно 21.386.

Особе које су прекршиле кућну изолацију у РС иду у карантине

На подручју Републике Српске у посљедњих 24 часа 13 особа од 3.379 контролисаних није се придржавало мјера кућне изолације које су им изречене усљед појаве коронавируса. За утврђених 13 особа изречене су прекршајне мјере и од данас се пребацују у карантин у својој локалној заједници.

Визир маске из Горажда биће послане бх. болницама

Кантонални штаб цивилне заштите и Влада Босанскоподрињског кантона Горажде у сарадњи са компанијама “Емка Босниа“ и “Јусри“ обезбиједили су првих 100 визир маски за Кантоналну болницу Горажде. Заштитне визир маске произведне у Горажду кренуле су и у друге дијелове БиХ, а у првом контигенту по 30 маски послано је болницама у Коњицу и Мостару.

Четврти умрли од коронавируса, умро пацијент у Бихаћу

У Кантоналној болници “Др. Ирфан Љубијанкић” у Бихаћу умро је још један пацијент позитиван на коронавирус, потврђено је за БХРТ из кантоналне болнице. Наводе да је пацијент већ био угроженог здравственог стања. Ријеч је о 67-годишњем пацијенту. Ово је четврта смрт у БиХ изазвана коронавирусом.

У РС се вратила три од девет ученика с размјене у иностранству

Сви ученици средњих школа, који се у програму размјене ученика налазе у иностранству, осјећају се добро, а онима који су изразили жељу, омогућено је да се безбједно врате у РС, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске. По подацима којима располаже тај ресор Владе РС, за три ученика, од укупно 11 колико је било на размјени, обезбијеђен је сигуран повратак у РС.

Савез општина и градова ФБиХ тражи помоћ виших нивоа власти

Савез општина и градова Федерације Босне и Херцеговине апеловао је на Савјет министара и Владу Федерације БиХ да пруже финанцијску и материјалну помоћ локалним заједницама како би могли адекватно и примјерено дјеловати у борби против ширења коронавируса.

“Опћине и градови, као разина власти која је најближи грађанима, преузели су значајан дио обавеза које се односе на превенцију и сузбијање коронавируса. Мјере које проводе по налогу Федералног стожера цивилне заштите и кантоналних стожера, као и додатне мјере које подузимају, представљају значајно финанцијско оптерећење за јединице локалне самоуправе ради чега им је потребна додатна помоћ виших разина власти”, саопштили су из Савеза општина и градова ФБиХ.

Херцег најавио још ригорозније мјере у ХНЖ

Предсједник владе ХНЖ Невенко Херцег каже да је та жупанија већ у другој фази превентивних мјера, али најављује да ће те мјере бити још ригорозније.

Детаљније прочитајте овдје

Кризни штаб ФБиХ: До сада 74 заражене особе у ФБиХ

У Федерацији БиХ до овог момента укупно је тестирано нових 65 узорака, од чега је коронавирус потврђен код осам нових особа, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре члан Кризног штаба Федералног министарства здравства и шеф Службе за епидемиологију ЗЗЈЗ ФБиХ Сањин Муса. Што се тиче нових позитивних случајева, четири су из Коњица, те по један из Мостара, Груда, Горажда и Сарајева.

До сада је у ФБиХ укупно тестирано 590 особа, а коронавирус је потврђен код њих 74, а када је у питању зараженост по кантонима, она изгледа овако: ХНК 32, ЗХК 11, КС 10, ЗДК 8, УСК 6, БПК 5, Посавски 1 и СБК 1. У Тузланском и Ливањском кантону још увијек нема потврђених позитивних случајева.

Детаљније прочитајте овдје

Мостар: Разговори о увођењу карантина за ХНЖ

У Мостару састанак премијера Херцеговачко-Неретванског кантона, начелника штабова Цивилне заштите кантона из свих јединица локалне самоуправе. Разговарало се о увођењу карантина.

Три нова заражена лица у Коњицу

У Коњицу су данас регистрована још три нова случаја заразе вирусом корона, потврђено је из ЦЗ Коњиц. Незванично, ради се о три члана породице преминулог из Коњица. Овим је број обољелих у БиХ порастао на 229, а у ФБИХ на 74.

Студентски дом на Бјелавама спреман за прихват бх.држављана

Директор Студентског Центра Сарајево Тарик Цурић рекао је данас за БХРТ како су упослени у тој установи јуче у пријеподневним часовима добили обавјештење да припреме павиљоне број четири и пет за пријем око 150 држављана Босне и Херцеговине. Према његовим ријечима, ради се о особама које су биле у Италији.

Детаљније прочитајте овдје

Почела производња заштитних маски у Ливну и Дрвару

У превентивну борбу против коронавируса укључили су се и власници фирми у Херцегбосанској жупанији, а ријеч је о двије фирме из Ливна и Дрвара које су почеле производњу заштитних маски. У приватној твртки Белини д.о.о. Ливно прије два дана почела је производња заштитних маски. Дневно се произведе 250 заштитних маски намијењених за потребе здравствених установа на подручју ХБЖ. С производњом заштитне опреме почела је и фирма Јумко Дрвар д.о.о. која дневно произведе 1500 заштитних маски, а у плану је производња и заштитних одијела.

Шеранић: Нова 34 случаја заражених кронавирусом у РС

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић саопштио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је урађено 176 лабораторијских налаза, вирус је потврђен код 34 нове особе. 155 особа је до сад заражено у РС. Шеранић напомиње да ће и даље РС да тражи потенцијално заражене особе и да их тестира.

Детаљније прочитајте овдје

У РС 86 прекршаја у вези с ванредном ситуацијом

У Републици Српској у протекла 24 часа забиљежено је 86 прекршаја у вези с ванредном ситуацијом усљед коронавируса. Због непоштовања закључка Штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања особа с навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20 до 05 часова, санкционисан је 81 грађанин.

Сарајево: Полицијски час прекршила 44 лица

Полиција Кантона Сарајево издала је 44 прекршајна налога и поднијеће захтјев за покретање прекршајног поступка против једног малољетног лица због кршења забране кретања између 18 и 5 часова, саопштено је из МУП-а Кантона Сарајево.

Побјегли из Клинике за инфективне болести у Бањалуци

Бањалучка полиција идентификована је и лоцирала двије особе, које су јуче побјегле из Клинике за инфективене болести. Ради се о Г.Р. и Д.Р. настањеним у Бањалуци, код којих је утврђен коронавирус.

“О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да се ради о кривичним дјелима преношење заразне болести и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, те да се наведене особе ухапсе уколико постоје услови, а ако не, да се обезбиједе до стицања услова за њихово хапшење”, саопштено је данас из Полицијске управе Бањалука.

Нови случај заразе короном у Грудама

Још једно лице заражено је коронавирусом у Грудама, потврђено је за БХРТ из ЦЗ ЗХЖ. Ради се о супрузи првозараженог пацијента у овом граду. Са овим случајем, број заражених у овој жупанији порастао је на 11. У Грудама је укупно обољело четворо људи. Са овим, укупан број обољелих у БиХ је 192.

Излијечене три особе које су биле заражене у Зеници

Три особе које биле заражене коронавирусом и смјештене у зеничком изолаторију након негативних тестова на коронавирус пуштене су кући чиме је број активно заражених у Зеници пао на само једну особу.

Нови случај заразе у Горажду, укупно 191

Једна особа из Горажда је тестирана позитивно на нови коронавирус, тако да укупан број заражених у БиХ износи 191. Незванично, ријеч је о особи која ради у управи компаније Гинекс чија је директорица недавно тестирана позитивно, која је учествовала у прослави годишњице “Игмана” у Коњицу.

Током јучерашњег дана потврђено је 14 нових случајева, од којих 7 у Федерацији БиХ и седам у Републици Српској. У Федерацији БиХ су преминуле три особе, а двије су излијечене.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик најавио је да ће у суботу, 28. марта у Републици Српској бити уведено ванредно стање због тренутне ситуације изазване пандемијом коронавируса.

Цивилна заштита КС: Достава лијекова старијима од 65 година

Штаб цивилне заштите Кантона Сарајево доставиће данас Заводу здравственог осигурања ажуриране спискове особа старијих од 65 година, како би опћински штабови цивилне заштите путем секретара мјесних заједница могли дистрибуирати лијекове из апотека прописане као редовну терапију за ову категорију становништва. За све становнике старије од 65 година, који немају ближег сродника да о њима брине, лијекове ће достављати волонтери Црвеног крижа. Сви рецепти ће бити прописани за период од три мјесеца.

Зграда у Вогошћи у потпуној изолацији

Након што је потврђено да је једна становница Вогошће позитивна на коронавирус, Штаб цивилне заштите Опћине Вогошћа одржао ванредну сједницу и донио хитне мјере како би се сузбило даље ширење вируса.

Улаз и излаз из зграде у којој обољела живи биће забрањен свим особама, осим здравственим радницима, полицијским службеницима и овлаштеним припадницима цивилне заштите.

У току трајања изолације станарима у изолацији све потрепштине, као што су намирнице и лијекови, бит ће достављени путем служби заштите и спашавања.

Осмогодишњакиња заражена вирусом

Једна од заражених особа у Широком Бријегу је осмогодишња дјевојчица, унука првозаражене особе из тог мјеста, потврдио је руководилац Управе цивилне заштите Западнохерцеговачког кантона Драго Мартиновић. Дјевојчица је хоспитализована на Клиници за инфективне болести Свеучилишне клиничке болнице Мостар и због тешког стања прикључена је на респиратор. Ово је први случај инфекције вирусом корона код дјетета у нашој земљи.

Подсјетимо, синоћ је потврђен још један случај у Кантону Сарајево, тачније Вогошћи, чиме је укупан број обољелих на подручју тог кантона порастао на десет. И на подручју Херцеговине регистрована су четири новообољела. Заражене су двије особе из Груда, једна из Широког Бријега и једна из Читлука. У Западнохерцеговачкој жупанији одређена је самоизолација за више од хиљаду грађана. Укупно је обољело десет особа.

У Бањалуци је заражено 81 лице, Коњицу 17, Мостару девет, Козарској Дубици и Лакташима по осам, Широком Бријегу седам, Бихаћу пет, Зеници и Горажду по четири, а у Челинцу, Кнежеву и Бијељини по три оосбе. На вирус корона у Модричи, Брчком, Тешњу, Броду и Прњавору позитивне су по двије особе, а по једна у Дервенти, Новом Травнику, Брези, Орашју, Високом, Српцу, Теслићу, Босанској Крупи, Приједору, Рибнику и Добоју.