Предсједник владе ХНЖ-а Невенко Херцег каже да је та жупанија већ у другој фази превентивних мјера, али најављује да ће те мјере бити још ригорозније.

Тисковна конференција:

Доктор Јурица Араповић каже да су с јучерашњим даном тестирали 31 узорак, а пет их је позитивних у ХНЖ-у – три Коњиц, један Мостар и један нови у Читлуку.

Издато је 115 рјешења о самоизолацији. СКБ Мостар збрињава осам болесника – каже Араповић и додаје да је јучер постављен један тријажни шатор, ако би се појачао капацитет обољелих од коронавируса…

Невенко Херцег каже да је ХНЖ већ у другој фази превентивних мјера те да су оне најбољи одговор овој пандемији, а то потврђују искуства земаља у Еуропи.

“Можемо очекивати још ригорозније мјере како би се спријечило ширење пандемије…”, казао је Херцег.

Додао је да је важно придржавати се мјера “нам се не би поновио талијански сценариј”. Додао је и да “нитко нема право угрозити неког другог” тако што се неће придржавати одредби.

Говорио је и о полицијском сату, казавши да се он “поштује стриктно”, али да има непоштивања самоизолације.

На данашњем састанку челних људи локалних самоуправа ХНЖ-а је било говора о изолаторијима, каже он.

Тражи се строжије контролирање кретање међу регионалног, међужупанијског и међумјесног кретања. То је, како наводи, увод у увођење карантена у појединим градовима и жупанијама.

Казао је како је ХНЖ велика жупанија у којој је смјештено много центара те да то належе построжавање промета људи, добара и услуга.

“Након бањолучке регије, ХНЖ је најпогођенија жупанија у БиХ”, каже Херцег и додаје како се од виших разина власти тражи да се построжи граница с Хрватском. Додаје да су позвали и сусједне жупаније на сличне кораке.

Говорећи о међународној помоћи, Херцег је казао како је ту помоћ потребно равномјерно усмјерити, а тијеком јутра је од 12 домова здравља и три болнице у ХНЖ-у затражио да им дају податке о својим потребама.

Подсјетимо, Федерална управа цивилне заштите јутрос је Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС) и Свеучилишној клиничкој болници Мостар (СКБМ) уручила тестове за детекцију коронавируса који су, уз претходну сугласност Владе ФБиХ, набављени у складу са Одлуком Федералног стожера цивилне заштите, и по којој ће се набавити 170 тисућа ових тестова.

КЦУС-у је уручено њих тисућу, а СКБ Мостар 500 тих тестова.