Нурија Хоџић, из Министарства за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице КС рекао је да је до сада број незапослених у овом кантону порастао за 362, према према подацима ЈУ Службе за запошљавање КС.

”Од 18. марта, односно од проглашења стања природне и друге несреће у КС, према подацима ЈУ Служба за запошљавање КС, до данас број незапослених особа је порастао за 362”, рекао је Хоџић.

”Знамо да ће посљедице коронавируса бити велике по глобалну економију, а самим тим и по привреду у нашој земљи. За овај кратак период број незапослених порастао је за 362 особе, што нису нимало оптимистични подаци”, упозорио је Хоџић.

Додао је како је тешко рећи колико би особа могло остати без посла због пандемије узроковане новим типом коронавируса.

Хоџић је рекао како ће Влада КС кроз Координационо тијело за формирање мјера заштите и опоравка привреде и побољшање положаја упосленика и привредника погођених кризом изазваном пандемијом коронавирусом, у сарадњи с другим нивоима власти, подузети све мјере које буде имала на располагању да заштити раднике и привреду у КС.

Питање упућено Министарству односило се на то како се у овом тренутку пријавити на биро за запошљавање те појаснио како нема потребе да суграђани долазе у бирое и стварају гужве, већ то могу урадити преко електронске поште.

Хоџић је рекао и како је накнада коју исплаћује ЈУ Служба за запошљавање КС мјесечно износи 377 КМ, а дужина исплате накнаде дефинисана је дужином претходног радног стажа прије пријаве на биро.

”Незапослени, такођер остварује и право на здравствену заштиту преко ЈУ Служба за запошљавање КС”, рекао је Хоџић.