Број преминулих у епидемији коронавируса у Шпанији порастао је на више од 4.800 у петак након што је 679 људи умрло у протеклих 24 сата, што је највећи број жртава епидемије у једном дану у тој земљи, саопћила је влада.

Шпанија је друга држава по броју умрлих након Италије, и до сада су потврђене 4.858 умрле особе, док је укупан број заражених порастао на 64.059.

Иако бројке показују свакодневно повећање од скоро 8.000 новозаражених, тај тренд се биљежи у вријеме док Шпанија ради на драстичном повећању стопе тестирања, наручујући милионе тестова широм свијета.

Упркос повећању, стопа новозаражених изгледа да се успорава, на 14 посто данас с 18 посто у четвртак.

И поред тога, број преминулих током 24-сатног периода далеко је виши него у Италији, која је потврдила 662 смртна случаја у свом посљедњем ажурираном извјештају објављеном синоћ.

Италија је до сада регистровала 8.165 преминулих у епидемији, уз 80.539 заражених људи.

До синоћ, Италија је регистровала највећи број објављених случајева, док се није у Сједињеним Државама број позитивно тестираних повећао на 85.991 људи.

Шпанија је увела најстрожије мјере блокаде широм земље од 14. марта, које неће бити укинуте барем до 11. априла, док су посљедње цифре појачале надања да мјере на сузбијању ширења вируса почињу да дају резултате, преноси АФП.