Припадници Прве ПУ – ПС Стари Град су контролом у неколико објектима на подручју сарајевске опћине Стари Град затекли 116 лица/миграната које су данас превезли у касарну “Ушивак”.

Према налогу команданта Опћинског штаба ЦЗ, начелника сарајевске опћине Стари Град Ибрахима Хаџибајрића, Прва ПУ – ПС Стари Град извршила је данас провјеру и контролу боравка миграната на подручју Старог Града. Претходних дана је на подручју Старог Града, нарочито Башчаршије, било евидентно да се мигранти слободно крећу и не придржавају прописаних мјера ограниченог кретања.

С обзиром да је Федерални штаб цивилне заштите донио мјеру којом је забрањен излазак и посјета свих миграната у избјегличко-прихватним центрима, привременим прихватним центрима и азилантском центру на подручју ФБиХ, у Старом Граду су данас подузете активности по том питању, првенствено како би се заштитили грађани, али и сами мигранти од могућности ширења заразе.

Полицијском контролом је утврђено је да се мигранти налазе на неколико локација: пансиона, угоститељских објеката, хостела, мотела и приватних кућа у Старом Граду.

”Према информацијама са терена, мигранти су данас затечени на Башчаршији у објектима: пансион “Лион”, Хостел “Фор ме”, Хостел “Себиљ” и на локацији Котурова 2 у којој лице Емир Карић има регистровану угоститељску дјелатност и закупац је опћинског пословног простора. Ово лице је надлежној опћинској Служби за привреду тврдило да су мигранти ушли у простор без његовог знања, док је из Прве ПУ потврђено да нису запримили никаву пријаву о томе. Осим тога, на лицу мјеста полиција није утврдила трагове провале нити оштећења, а све упућује на то да је закупац пословног простора дозволио боравак мигрантима с обзиром да су у објекту постављени кревети за спавање“, саопћено је из Опћине Стари Град Сарајево.

Поручили су како ће Опћина Стари Град активно радити на сузбијању оваквих појава, а закупци код којих се утврде злоупотребе неће бити обухваћени мјерама олакшица за закуп, као ни било којих других, те ће се тражити да буду законски санкционисани.

На основу раније извршене полицијске контроле мигранти су евидентирани и у сљедећима објектима: УГ ”Тунел”, УГ”Цаффе 32”, Хостел “Барцелона”, Хостел “Љубичица”, Мотел “Мејдан”, Хостел “Лике”, те двије приватне куће. Опћина Стари Град и припадници Прве ПУ наставит ће акцију контроле и провођења миграната у Касарну “Ушивак” у циљу заштите грађана, али и самих миграната да би се њихово кретање свело на најмању могућу мјеру како би се спријечило ширење вируса.

Опћина позива грађане који имају сазнања о оваквим злоупотребама да их јаве Оперативном центру на број 033/282 336 или на вибер број инспекције 061/225 800.