Предсједница Кризног штаба Кантона Сарајево Аида Пилав потврдила је да је у том кантону још једна особа заражена корона вирусом, ради се о женској особи која је хоспитализирана.

“Њено стање је стабилно”, истакла је Пилав данас на прес-конференцији.

Нагласила је да је у КС тренутно у самоизолацији 1.608 особа, а да их је 384 завршило с мјером изолације. Додала је да је укупан број тестираних до сада 63 особе, а позитивних је 10.

“Интензивније се почело са тестирањем, и то се ради у одређеном моменту у тренутку појављивања првих симптома”, казала је.

Такођер је нагласила да прате кластере и промјене здравственог стања.

“Морамо водити рачуна да тестирања на захтјев неће бити у здравственом систему, јер су могући негативни резултати. Ако се то не деси у право вријеме и онда можемо нарушити епидемиолошки оквир”, казала је.

Позвала је суграђане да поступају по правилима и буду у сталном контакту са домовима здравља те да поступају строго по правилима.

Поручила је да се за сада епидемиолошка ситуација мијења, али да се може рећи да је под контролом.

“Нема мјеста паници. Сви смо дио исте глобалне пандемијске приче и подузимамо све потребне мјере на свим нивоима власти да би облик епидемије био у најблажем облику”, закључила је Пилав.

Комесар полиције Министарства унутрашњих послова КС-а Нусрет Селимовић казао је да од 1.124 особе које су провјерили а под мјерама су самоизолације, њих 56 поново није затечено на адреси.

Такођер је нагласио да је 20 особа прекршило полицијски сат те да ће против њих бити покренути прекршајни поступци, док ће за особе које су прекршиле мјере самоизолације службене забиљешке бити достављене надлежној инспекцији.

Селимовић је истакао да интензивно одводе мигранте с улица у два прихватна центра.

“До овог момента са улица и из приватних објеката одвезено је у Блажуј 300 мигранта”, казао је Селимовић.

Додао је да раде и на заштити полиције, опремање заштитном опремом, дезинфекција, мјерење температуре.