За смјештај миграната и избјеглица који су боравили на сарајевским улицама или у напуштеним објектима постављени су изолациони шатори у складу са препорукама надлежних институција због настале ванредне ситуације и доношењем мјера с циљем спречавања ширења вируса корона.

Изолациони шатори, у којима је уведено гријање, опремљени су са 1.000 кревета, мадраца и дека, постављени су у сарадњи Међународне организације за миграције /ИОМ/, Данског савјета за избјеглице /ДРЦ/ и Црвеног крста Федерације БиХ и уз подршку ЕУ у БиХ, саопштено је из ИОМ-а.

Мигранти су прошли обавезни медицински преглед прије регистрације, након којег ће имати приступ смјештају, храни, медицинској помоћи и другим хуманитарним сервисима.

Протеклих седмица, ИОМ је уско сарађивао са ДРЦ-ом на мјерама превенције од вируса корона, а цјелокупно управљање и координација центара протиче без сметњи.

ЕУ, ИОМ и партнери настављају заједно пружати подршку властима у БиХ у управљању миграционом ситуацијом у земљи.

Средства за пројекат “ЕУ подршка управљању миграцијама и границом у БиХ” обезбијеђена су кроз посебну мјеру инструмента за претприступну помоћ /ИПА/, који имплементира ИОМ у партнерству са УНХЦР-ом, УНИЦЕФ-ом, УНФПА-ом и ДЦР-ом, наводи се у саопштењу.