Сјеверна Македонија је данас поподне постала 30. чланица НАТО-а, изјавио је министар спољних послова Никола Димитров.

Он је са амбасадорком САД у Скопљу Кејт Мери Бернс видео везом “присуствовао” депоновању Инструмента за приступање Сјеверне Македоније Сјеверноатлантском договору.

Тај документ је у Стејт департменту депонован преко амбасаде Сјеверне Македоније у Вашингтону.

“Са амбасадорком САД сам био свједок посљедњег корака на нашем путу у НАТО, који је започео 1993. Пут од 23 године је завршен сада, прије неколико секунди и ми смо практично од овог тренутка 30. чланица НАТО”, рекао је Димитров онлајн изјави у 17.00.

Шеф дипломатије Сјеверне Македоније ја најавио да ће у понедјељак, 30. марта, македонска застава бити подигнута у сједишту НАТО-а у Бриселу и у команди Савезничких снага у Норфлоку у америчкој држави Вирџинији.

“Имаћу част да 2. априла будем први представник Сјеверне Македоније на нивоу министара на министарском састанку НАТО-а који ће бити одржан видео конференцијом”, рекао је Димитров.

Сјеверна Македонија је поступак прикључења у НАТО почела у другој половини 2018, пошто је 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу добила позив да постане чланица најмоћнијег војно-политичког савеза на свијету.