Прве три особе, код којих је у Федерацији Босне и Херцеговине утврђено да су инфициране коронавирусом излијечене су и напустиле су изолаториј Кантоналне болнице у Зеници. Ријеч је о старијој женској особи, њеној кћерци и зету који су коронавирусом заражени у Италији.

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог у Кантоналној болници Зеница

“То су пацијенти који би требали да буду дика и узор свим пацијентима у БиХ. Они су се практично још у путу јавили надлежној служби, тако да су одмах изолирани и заиста се сами ставили у самоизолацију. Онда су нама омогућили да одрадимо то све како треба”, рекао је Дрљевић.

Влада Зеничко-добојског кантона, са намјером да охрабрујућих примјера буде што више, одобрила је додатних милион и 600 хиљада марака Кантоналној болници у Зеници за набавку медицинске опреме потребне за третман и лијечење обољелих од ЦОВИД-а 19. Из Владе је упућен апел вишим нивиома власти да помогну Дирекцији за робне резерве како би се осигурале додатне количине намирница за наредне седмице.

МИРЗА ГАНИЋ, премијер Зеничко-добојског кантона

“Свакако нису то достатна ни финансијска средства која су раније одобрена за робне резерве, али ни количине које тренутно имамо на располагању. О томе вам не могу говорити конкретно јер су робне резерве, по правилима која имамо, државна тајна”, казао је Ганић.

Влада је наложила инспекцијским органима у Зеничко-добојском кантону да наставе контролу, посебно цијена основних намирница. Утврђено је да се 23 трговинске радње на велико или мало не придржавају цијена затечених 5. марта, због чега су покренути и одговарајући правни поступци.

ШЕМСУДИН МУХИЋ, директор Кантоналне управе за инспекцијске послове ЗДК

“Било је раста и цијена брашна, веома ријетко уља. У појединим случајевима, поготово кад је уље у питању, послије надзора инспекција знало је доћи до враћања цијена на дан 05.03”, истакао је Мухић.

Инспекција и полиција наставит ће контролу особа којима су изречене мјере изолације и самоизолације. Готово је 5 000 таквих особа, које се, углавном, придржавају упута које су добили од стручних лица. Поред тога, бит ће у већој мјери контролисани и угоститељски објекти, јер је протеклих дана забиљежено кршење забранене рада.