Коњиц је град са највише заражених коронавирусом у Федерацији Босне и Херцеговине. Тренутачно је потврђено 20 случајева, а један од заражених је и преминуо. Коњиц је почетна точка једног од кластера, а догађаји везани за прославу 70. годишњице коњичког “Игмана” предмет су истраге државног Тужитељства.

Кризни стожер Опћине Коњиц затражио је помоћ виших инстанци у набави неопходне опреме за борбу с пандемијом.

Кобна прослава годишњице коњичког “Игмана” овом је граду донијела велике проблеме. Коњичка опћа болница нема инфективни одјел, а једини епидемиолог је због контакта са зараженим у самоизолацији. Замјену за епидемиолога нашли су у оближњој Јабланици, а инфектолог који би помогао и даље се тражи. Уз све то, посљедња три дана због недостатка материјала за узимање узорака нису се обављана нова тестирања.

“Средства су уплаћена и ми сваког тренутка очекујемо потврду за испоруку 3.000 материјала за тестирање на корона вирус. Осим тога, Јавно подузеће ‘Игман’ је већ уплатило средства за заштитна средства потребна за рад здравствених радника”, каже Фадил Татар, командант Стожера цивилне заштите Коњиц.

Коњички кластер покренут је 11. ожујка доласком зараженог директора чачанске “Слободе”, који је вирус проширио и на остале судионике вечерње забаве. Седам дана касније, у јавност је изашао и први човјек подузећа “Игман” са признањем да су он и јос три особе заражене. У сљедећих неколико дана вирус се из Коњица проширио и у друге дијелове Босне и Херцеговине путем особа које су се заразиле на овој прослави.

Директоров возач, од посљедица изазваних коронавирусом преминуо је 24. ожујка, а његови ратни суборци упозорили су јавност како имају информације како су неке људе тестирали више пута, док за обитељ преминулог није било тестова.

У међувремену је потврђено како су и чланови његове обитељи заражени.

“Ми не тражимо кривце, ми хоћемо да укажемо на грешке да се направе нека правила приоритета и да се према свима исто односи, рахметли Хасиба не можемо вратити, али можемо помоћи да не буде других Хасиба”, каже Дино Шољић, предсједник Борачког удружења Клис – БУК, Бутуровић Поље.

Новинарка из Коњица Амила Хабибија пренијела нам је телефонски дио атмосфере из града. Унаточ тешкоћама које су задесиле Коњиц, град је функционалан и становништво не паничари.

“Постављени су дозери за дезинфекцију, редовно се врши одвоз смећа, институције раде скраћено, јер мали број грађана има потребу за обављањем административних послова, снабдјевеност у трговинама је задовољавајућа, пекаре раде уобичајено, али сви до 17 сати. Након ступања на снагу наредбе кретања од 18 сати, Коњиц је пуст”, каже Амила Хабибија, новинарка Радија Коњиц.

Мотел “Коњиц” као импровизирани изолаториј, припремљен је и спреман за пријем пацијената. Овај објект може примити 30 пацијената и, како кажу, са радом може кренути већ од сутра, али из опћинског кризног стожера упозоравају како и даље недостаје адекватног кадра и опреме.

Тестови стижу, а инфектолог је пријеко потребан.