У Ливањском кантону још није потврђен ниједан случај заразе коронавирусом. Упркос томе, опуштања у провођењу свих неопходних мјера на том подручју нема.

Др. ДИАНА МАМИЋ, равнатељица Завода за јавно здравство Кантона 10

“Највећи проблем је набавка опреме. Ми смо очекивали, као што је било и обећано, да ће Федерација набавити једу велику количину, која ће бити распоређена по свим кантонима. Ево до сада се није ништа догодило. Сналазимо се на све стране како можемо и колико можемо”, рекла је Мамић.

Упркос томе што и полицијски службеници овога кантона још нису довољно опремљени неопходном заштитном опремом, они свој посао максимално одговорно обављају.

ДАРИНКО МИХАЉЕВИЋ, министар унутарњих послова Кантона 10

“Полицији је дат налог да са аспекта расположивог људства врши провјере у ненајављено вријеме, да се утврди да ли се придржавамо. Биљежимо пад пронађених особа које се не придржавају тих мјера”, казао је Михаљевић.

Тренутно се у овом кантону налази око шесто особа којима је изречена мјера самоизолације. Све оне су под полицијским, али и надзором кантоналне Управе за инспекцијске послове.

ДУБРАВКО КОВАЧЕВИЋ, директор Управе за инспекцијске послове Кантона 10

“Немамо пуно прекршитеља, а према оним прекршитељима који се не придржавају тих мјера нулти је праг толеранције, значи иду казне. Ми ћемо употребљавати из својих материјалних прописа и веће казне”, истакао је Ковачевић.

Па чак у одређеним случајевима против таквих особа подносити и казнене пријаве, напомиње Ковачевић. До сада је на подручју Ливањског кантона на коронавирус тестирано једанаест особа. Све су биле негативне. Још се очекују резултати за додатне четири особе које су јутрос биле подвргнуте тестирању.