Свјетски је дан театра. Уназад 59 година, Међународни позоришни институт као зачетник ове идеје, на данашњи дан обавезује позоришта широм свијета како би указала на важност коју театарска умјетност има у друштву.

Лјубитељи позоришта и вечерас ће из својих домова путем онлајн платформи моћи гледати програм посвећен Свјетском дану театра.

Од 1961. године обиљежава се Свјетски дан театра. И ове године бројна позоришта широм БиХ припремила су пригодан програм. Због стања у држави изазваног пандемијом корона вируса, љубитељи позоришта могу представе гледати онлајн.

“Позориште као једна древна умјетност, умјетност комуникације, успјела је да се пронађе са публиком. Очигледно да ћемо након овога сви јако размислити о томе како ће свијет изгледати. Ово није случај само са позориштем, концерти се одржавају онлине и то је знак да култура није замрла и то нас може радовати на овај дан када славимо театре, умјетност”, каже Дино Мустафић, режисер.

“Ми смо дали све од себе да овај дан ипак учинимо значајним и да га обиљежимо како то спада, јер ако позориште није умрло за ових двије хиљаде година колико постоји, надам се да га неће ни корона убити иако је парализирала велики број наших друштвених дјелатности”, каже Изудин Бајровић, директор Народног позоришта Сарајево.

Сваке године поруку поводом Свјетског дана театра пише нова угледна личност из свијета позоришта. Ове године та част припала је Шахиду Надиму, пакистанском драматургу.

Треба споменути још и да је обиљежавајући Свјетски дан театра, Дирекција Интернационалног театарског фестивала МЕСС објавила дио програма за 60. јубилеј. Централна тема је “Носталгија за будућношћу”.

Театар кабаре Тузла своје пунољетсво прославит ће на посебан начин онлајн фестивалом “Пунољетство и виртуелност – против панике и страха”.