У Вишеграду је покренут сервис доставе књига из Народне библиотеке „Иво Андрић“ на кућну адресу грађанима старијим од 65 година без обзира на то да ли су њени чланови.

Приче скривене међу корицама књига често нас савјетују, подсјећају на заборављене лекције, воде у далеке и непознате крајеве, лагано и сигурно, без новца и карте.

Важно је само покренути радозналост и додати мало маште. То онима који уживају у друштву књига није тешко, посебно у вријеме забране кретања. Поклоници писане ријечи старији од 65 година дали су се у потрагу за омиљеним насловима, уз кориштење могућности доставе књига.

ГОЈКО МАЦАНОВИЋ, члан библиотеке

„Одлично је, све што дође под руку то читам, а понекад бирам. Немам посебан тренд, то остављам другим. Ово је најблаже речено хумано, а даље не знам како ће ко разумјети, ако неко учини услугу треба поштовати“

Књиге достављају по одређеним упутствима и мјерама, дезинфиковане у најлонске врећице онако како је прописано маскама и рукавицама на прописaној удаљености.

ДРАГАН ВУКОВИЋ, библиотекар

„Народна библиотека Иво Андрић је у договору са Кризним штабом општине Вишеград проширила активност коју смо имали, а то је достава књига лицима старијим од 65 година који нису у могућности да се крећу јер им је забрањено кретање на јавним површинама. Доставу вршимо сваким радним даном од 8 до 13 часова“

Библиотека „Иво Андрић“ броји више од 40.000 наслова, а годишње imaju 1.000 članova. Драгоцјени дио је и Спомен збирка књижевника и нобеловца Иве Андрића, која броји више од 500 наслова и периодичних публикација, на више од 30 језика.