Коронавирус се шири у земљама региона, највише заражених имају Србија и Хрватска. У Србији је тренутно 13 преминулих од заразе вирусом, док је у Хрватској шест.

У привременој болници у Београду тренутно 33 пацијента

У привременој болници на београдском Сајму тренутно се налази 33 пацијента са најлакшом клиничком сликом, саопштио је државни секретар у Министарству здравља Србије Берислав Векић.

Векић је рекао да су око 13 часова почели да преузимају пацијенте из пријестоничких клиничко-болничких центара, те да током пребацивања људи на Сајам није било никаквих проблема.

Он је појаснио да лакша клиничка слика подразумијева да су пацијенти дошли “на својим ногама”, без стомачних или респираторних тегоба, а да се на Сајам измјештају ради праћења стања и да не би ширили ЦОВИД-19 међу члановима породице или пријатељима, преноси Бета.

У Србију стигло 90 тона заштитне опреме

Авион са 90 тона медицинске заштитне опреме коју је Србија купила за борбу против коронавируса слетио је на аеродром “Никола Тесла” у Београду.

Хрватска набавила 12,5 тона медицинске опреме из Кине

У Загреб је из Шангаја слетио авион компаније China Eastern Airlines којим је стигло 12,5 тона медицинске опреме потребне за борбу против новог коронавируса.

Ријеч је о првом од летова којима ће из Кине пристизати опрема потребна здравственом систему и свим службама, саопштили су из Владе Републике Хрватске.

“Уједно, суботњим доласком 10 тона заштитне опреме вечерњим летом из Шангаја у Франкфурт, Влада Републике Хрватске је осигурала преко 20 тона заштитних маски, одијела и наочала. Опрема ће из Франкфурта данас бити превезена у Хрватску“, навели су из Владе.

Србија: Нова три смртна случаја у вези с коронавирусом, укупно 13

У Србији су у претходна 24 часа регистрована још три смртна случаја у вези са коронавирусом, па је укупан број умрлих у вези са том инфекцијом порастао на 13, изјавила је данас замјеница директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је казала да је у Клиничком центру Војводине у Новом Саду умро 62-годишњи пацијент који је боловао од хипертензије, гојазности и обољења бубрега.

У КБЦ Драгиша Мишовић у Београду умрле су жене од 82 и 86 година које су имале и друга обољења.

У Србији 82 нова случаја заразе коронавирусом, 741 укупно

Министарство здравља Србије саопштило је данас да је регистровано нових 82 случаја заразе коронавирусом и да је са тим укупан број заражених 741.

Како је наведено на сајту цовид.рс, од посљедњег извјештаја до 15 часова, тестирани су узорци 376 особа од којих је 294 имало негативан тест на коронавирус.

Црна Гора: Други смртни случај због коронавируса

У Клиничком центру Црне Горе преминула је друга особа позитивна на коронавирус.

Како је саопштено из Клиничког центра, пацијент (79) је био без знакова тешког оштећења респираторне функције и није био кандидат за респиратор.

Хрватска: Шеста жртва коронавируса, 713 заражених

Вирус корона у Хрватској је узео још једну жртву, па је број укупно преминулих повећан на шест, потврдио је хрватски министар здравља Вили Берош.

Берош је на конференцији за новинаре рекао да је преминуо 83-годишњи пацијент у Клиничкој болници Дубрава, који је био тешки болесник.

Од вируса је обољело 713 лица, међу којима је 56 новозаражених, преносе хрватски медији.

У Словенији 730 заражених, двоје умрло

Број заражених коронавирусом у Словенији повећао се за 46, па их је сада укупно 730, а број умрлих повећан је за два, па их је сада укупно 11, објавио је уред за информирање словенске владе у недјељу.

Из Шангаја стиже помоћ за Хрватску

У Хрватску данас стиже авион из Шангаја, препун заштитне опреме, маски, одијела и рукавица, преноси ХРТ.

Авион би требало да слети око 14.00 часова.

Хрватска тренутно посједује преко 800 респиратора, што транспортних, што стационарних. Путем заједничке набавке Европске комисије, наручено је још 165.

Војска Црне Горе распоређена широм земље

Широм Црне Горе на терену је 200 припадника црногорске Војске, саопштило је Министарство одбране.

Министарство је на Твитеру објавило да су они су задужени за деконтаминацију, чување карантина и Клиничког центра Црне Горе.

Србија: Број преминулих повећан на 11

На Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине преминуо је 62-годишњи пацијент из Кикинде, инфициран коронавирусом.

Словенија: Влада уводи нове мјере, усвојен пакет помоћи од 3 милијарде евра

Влада Словеније усвојила је пакет помоћи привреди и становништву током епидемије коронавируса, вриједан око три милијарде евра, те донијела нове мјере ограничења кретања с циљем сузбијања ширења инфекције.

Према донесеним мјерама, објекти и зграде са више станова мораће убудуће бити дезинфиковани најмање два пута дневно, а у продавницама ће од понедјељка између 8.00 и 10.00 часова смјети куповати само лица са инвалидитетом, труднице и пензионери.

За још двије седмице је продужена уредба о забрани уласка путника у Словенију из земаља које нису чланице ЕУ.

Вирус корона до сада је у Словенији потврђен код 684 лица, а умрло је девет људи.

Србија добила помоћ од Уједињених Арапских Емирата

Авион са заштитним средствима за борбу против коронавируса, која је први дио помоћи Уједињених Арапских Емирата, слетио је рано јутрос у Београд.

У првом дијелу ове донације укупно је 10 тона помоћи. Ријеч је о 13.750 заштитних и 15.000 болничких одијела, ‪500.000 рукавица, 30.000 средстава за заштиту ципела, 20.000 маски, те 6.000 санитизера.

Најтежи дани у Србији тек се очекују

У Србији је до сада регистровано 659 случајева коронавируса, док је живот изгубило 10 особа. Број новообољелих значајно је скочио у претходних 48 сати, а према најавама стручњака, најтежи дани у Србији тек се очекују. Због тога је Влада Србије увела нове мјере у покушају да спријечи ширење заразе, док су монтажне болнице спремне у Београду, Нишу и Новом Саду.

Хрватска: Број заражених прешао 650

У Хрватској је у једном дану потврђена 71 новозаражена особа, па је укупно 657 обољелих од коронавируса. Нажалост, преминуле су још двије особе, па их је укупно петеро. На респиратору је 19 пацијената, а 49 особа се опоравило.

На Косову два нова случаја заразе коронавирусом, укупно 90

Национални институт јавног здравља Косова потврдио је данас још два нова случаја заразе коронавирусом на Косову, чиме се број заражених повећао на 90.

Црна Гора: Два нова случаја заразе

Два нова случаја обољења од вируса корона потврђена су у Црној Гори, гдје су сада укупно обољеле 84 особе, речено је у црногорском Институту за јавно здравља.