Црногорски премијер Душко Марковић казао је да Влада Црне Горе за сада влада ситуацијом у вези с коронавирусом, али најтежи дани тек предстоје.

Он је рекао да је због тога потребна чврста дисциплина и поштовање наредби и препорука Националног координационог тијела за заразне болести.

“Ситуација је под контролом захваљујући напорима и сложном дјеловању и пожртвовању институција и грађана. Иако Црна Гора засада влада ситуацијом, јасно је да нам тек предстоје највећи изазови. У седмицама које су пред нама, морамо дјеловати још одлучније, још боље и још снажније”, казао је Марковић у обраћању грађанима.

Он је истакао да институције раде посвећено и организовано као и да се здравствени систем спрема за, како је рекао, одсудну битку да очува здравље и животе грађана. Марковић је истакао да ће се обољели лијечити, али да се епидемија мора зауставити.

“Све то неће бити довољно ако не наставимо да без изузетка поштујемо наредбе и препоруке Националног координационог тијела и не обезбиједимо гвоздену дисциплину свакога од нас“, казао је Марковић.

Према његовим ријечима, шансе да се савлада коронавирус и из глобалне пандемије изађе са што мање посљедица једнако зависе од грађана колико и од здравственог система и његове опремљености.

“Због тога нема арбитрирања о томе шта можемо а шта не можемо, и да ли су обичаји и традиција, били они свјетовни или вјерски, изнад права на живот и здравље нације”, рекао је Марковић.

Он је рекао да 2. априла стиже посебна испорука опреме од два милиона америчких долара коју је наручила и платила Црна Гора.

Подсјетио је и да је Европска унија подржала Црну Гору с три милиона еура директне помоћи за хитну набавку медицинске опреме.

“Нема више бриге да ли имамо и хоћемо ли имати довољно опреме за наш здравствени систем, али и за све остале службе које су свакодневно изложене ризицима и опсностима“, казао је Марковић.

Црногорски премијер је навео да државни органи, институције и установе функционишу удружено, никад боље и ефикасније. Он је захвалио и просвјетним радницима који успјешно реализују наставу на даљину.

“Ово је вријеме за све наше вриједности, за једноставног човјека, пожртвованог и вриједног, који ради за своје добро и добро своје државе. Наставимо јако и сложно за здравље и живот наших најближих, до потпуне побједе. Да је вјечна Црна Гора”, казао је Марковић.