У вријеме ограниченог кретања због пандемије коронавируса, један од највећих изазова родитељима јесте како провести квалитетно вријеме са дјецом. Уз послове и обавезе, као и онлине наставу, тешко је међу четири зида осмислити едукативне и здраве активности. Како би помогли родитељима, у УНИЦЕФ-у су покренули 15-дневни изазов “Остани кући”.

Дјеца различитих узраста имају и различите потребе, а уз послове и обавезе, родитељи имају, чини се, немогућу мисију да те потребе задовоље. Пројекат УНИЦЕФ-а понудиће 15 различитих активности, уз које се родитељи могу још више повезати са дјецом, забавити их и упослити, али и помоћи развоју њихових моторичких способности.

“Ријеч је о једном распореду игара гдје родитељи и дјеца могу да се забаве, да науче нешто ново и да, наравно, дјеца смање онај ниво анксиозности и стреса којем су сигурно изложени”, изјавила је Нинета Поповић из УНИЦЕФ БиХ.

Немају сви родитељи довољно времена и простора за дјецу, нисмо ни сви једнако креативни, а вријеме интернета и друштвених мрежа све нас је помало улијенило. Селма Хаџимуратовић, фотографкиња и мајка троје дјеце, проналази свакодневно различите активности којима им заокупља пажњу.

“Мени ово није ништа ново, бити са дјецом… једино што смо сада искористили да мало радимо неке ствари за које немамо времена. Ајну учим да шије и плете, рецимо… Намик воли да куха па ми помаже око ручка, вечере…”, каже Хаџимуратовић.

Стручњаци истичу да оптималан развој дјеце увелико зависи од интеракција које имају са људима из окружења, посебно од односа са најближима.

УНИЦЕФ позива родитеље да прихвате изазов и да на друштвеним мрежама дијеле видео клипове или фотографије свакодневних активности са дјецом.