Херцеговачко-неретвански кантон тренутно је највеће жариште заразе коронавирусом у Федерацији Босне и Херцеговине. С невидљивим непријатељем у овом кантону тренутно се боре Коњиц, Мостар и Читлук. Провјерили смо како се за могућу појаву заражених припремају остале опћине које овај вирус још није захватио.

Опреза никада доста, кажу нам надлежни из опћина Столац, Неум и Прозор-Рама, који још не воде борбу с коронавирусом, али су спремни на све сценарије. Циљ је да вирус, ако се појави у овим опћинама, не уђе у здравствени сустав.

“Он већ има тријажни дио прихвата пацијената, пропитује се је ли можда пацијент заражен корона вирусом тако да не би ушао међу здравствено особље које ради у редовним увјетима Дома здравља, казао је начелник Опћине Столац Стјепан Бошковић.

Но, мјере здравствених институција нису довољне ако се не поштују мјере опреза, кажу начелници. Важно је поштовати самоизолацију и остати у својим домовима, чак и онда када је тешко одољети прољетним сунчаним данима.

“Не крше се правила изолације, људи остају у својим кућама, а ја грађанима захваљујем што су принципијални и што се држе свих мјера”, рекао је начелник Опћине Прозор-Рама Јозо Иванчевић.

Према налогу Кризног штаба Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона припремљени су и објекти који би могли примити већи број пацијената. Ако их буде, изолаторији би могли бити спремни унутар 24 сата.

Такве објекте припремиле су и остале опћине у ХНК-у. Формирани су и волонтерски тимови који, због мјера самоизолације и полицијскога сата, достављањем животних потрепштина помажу онима којима је то најпотребније, а прије свега онима који су у својој животној јесени.