Сјеверна Кореја саопштила је данас да је амерички државни секретар Мајкл Помпео потцијенио вољу ове земље за обнову разговора о денуклеаризацији, уз критику његових посљедњих коменара о санкцијама уведеним Пјонгјангу.

Помпео је прошле седмице након телефонске конференције са министрима из Групе Г7 рекао да све земље треба да остану јединствене у позиву да се Сјеверна Кореја врати преговорима и да се примијени дипломатски и економски притисак на Пјонгјанг због његовог нуклеарног и ракетног програма.

Сјевернокорејска новинска агенција КЦНА наводи да Помпеови коментари значе да САД не могу да одустану од непријатељске политике према Сјеверној Кореји “без обзира на изванредан и чврст однос” који имају лидери ове двије земље.

Сјевернокорејски лидер Ким Джонг Ун и амерички предсједник Доналд Трамп изградили су добар однос током три сусрета и размијенили су неколико писама од 2018. године. Међутим, постигнут је веома мали напредак у вези тиме да се Пјонгјанг увјери да одустане од свог програма наоружања и у октобру прошле године је пропала посљедња рунда разговора на радном нивоу.