Застава Сјеверне Македоније подигнута је данас послијеподне пред зградом НАТО-а у Бриселу, чиме је свечано означено њено приступање Алијанси, као 30. чланице.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг који је с малом групом званичника присуствовао подизању заставе, оцијенио је да је то историјски тренутак за Сјеверну Македонију послије вишегодишње посвећености и залагања за реформе.

“Ми смо се данас овдје окупили да пожелимо добродошлицу Сјеверној Македонији у породицу НАТО подизањем заставе пред нашим сједиштем. Тридест застава се сада заједно вијори, као симбол нашег јединства и солидарности”, рекао је Столтенберг.

Он је истакао да је придруживање НАТО-у важно за Сјеверну Македонију, да је добро за стабилност Западног Балкана и за међународни мир и безбједност.

Због пандемије коронавируса, свечаност су посредсством видео-везе из Скопља пратили премијер Оливер Спасовски и министри.

Соасовски је изјавио да је стање у НАТО-у највећи успјех од проглашења независности земље до данас, и истакао да је подизање заставе “симбол безбједне, сигурне и просперитетне будућности” Сјеверне Македоније.

“Застава Сјеверне Макдоније поносно се вије у кругу застава породице савезника у НАТО-у. Пут је био дуг, а награда која је стигла данас, када видимо нашу заставу пред сједиштем НАТО-а у Бриселу, заслиужена је”, оценио је Спасовски.

Застава је истовремено подигнута и у Савезничкој команди за операције у Монсу у Белгији и у Савезничкој команди у Норфолку у Вирџинији, САД.

Сјеверна Македонија је у петак 27. марта постала пуноправна чланица НАТО-а. Поступак прикључења НАТО-у почела је у другој половини 2018. године, након што је 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу добила позив да постане чланица.