Хрватски посланик Тонино Пицула поздравио је одлуку Европске комисије да земљама западног Балкана одобри интервентну помоћ у борби против коронавируса.

“Као један од иницијатора захтјева за помоћ земљама западног Балкана с колегиницама и колегама из парламентарне групације Социјалиста и демократа у Европском парламенту, изнимно сам поносан на пакет помоћи у борби против коронавируса који је одобрила Еуропска комисија. Албанија, Сјеверна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија на располагању ће имати 38 милијуна еура за изравну помоћ за набавку респиратора, тестова заштитне опреме, те 374 милијуна еура за њихов друштвени и економски опоравак, који ће им бити на располагању из програма ИПА”, саопштио је кабинет Тонина Пицуле.

Пицула истиче да ће помоћ одобрена земљама западног Балкана буквално помоћи спашавању живота, што је у овом тренутку најважније.

“Након зеленог свјетла за отварање преговора с Албанијом и Сјеверном Македонијом то је и нова етапа у поновној изградњи вјеродостојне еуропске вањске политике у нашем најближем сусједству. Но, сада је важно да се и у самој ЕУ на истим солидарним основама договоримо о праведној расподјели терета кризе настале пандемијом коронавируса, кроз моделе заједничких еуропских обвезница и средствима из Еуропског стабилизацијског механизма. Из ове кризе требамо изаћи као јача Унија, уједињени у различитости и солидарности”, наводи се у саопштењу.