Продавнице у Вухану, граду гдје се у Кини појавио вирус, поново су данас отворене, али купаца је мало док власти постепено укидају ограничења која су два мјесеца држала десетине милиона људи код куц́е.

“Толико сам узбуђена да плачем!”, рекла је жена у једној од главних трговачких улица Вухана.

Она је учитељица у граду Нанђингу на истоку Кине, а била је у посјети рођацима у Вухану када је 23. јануара ради спречавања ширења заразе затворен тај град са 11 милиона становника, производни центар средишње Кине. “Послије два мјесеца заробљеништва у куц́и, желим да скачем од среће!”, рекла је она.

Док владе широм свијета тек сада пооштравају ограничења, владајуц́а Комунистичка партија Кине попушта забране у Вухану и другим подручјима и послије проглашења побједе над пандемијом покушава да покрене кинеску привреду, другу највец́у на свијету.

Вухан у покрајини Хубеи је посљедњи град гдје још важи ограничење путовања. Становницима је дозвољено да одлазе у друге дијелове Хубеија, али не могу да изађу из те покрајине. Ограничења за остале становнике Хубеија су укинута 23. марта. Посљедња ограничења у Вухану биће укинута 8. априла.

Вухан је центар најинтензивнијих мјера контроле због неке болести икада до сада заведених у свијету, постао пошто се вирус појавио у децембру. Неки истраживачи тврде да је вирус можда прешао на људе са слијепих мишева на једној од градских пијаца дивљих животиња.

Владајуц́а странка је потиснула информације о епидемији и укорила љекаре у Вухану који су покушали да упозоре јавност. А чак 19. јануара градски челници приредили су колективну вечеру за 40.000 домац́инстава како би прославили Лунарну нову годину.

Прије но што је власт признала озбиљност проблема, локални челници су приредили још један велики скуп, празничну свечаност 22. јануара, на којој су музичари и глумци већ кашљали и кихали. Већ сљедец́ег јутра становници су се пробудили с вијестима да је њихов пространи град на обје обале ријеке Јангце одсјечен од спољног свијета.

Полиција је блокирала аутопутеве на улазима у град. Само камионџијама које су напуштале град да би довезле намирнице, и неколицини других возача са службеним пропусницама је било дозвољено да прођу. У Вухану су обустављени аутобуски превоз и подземна жељезница.

Ресторани, продавнице, биоскопи и друго по наређењу су затворени, улице су опустјеле. Породицама је наређено да остану код куц́е.

Ограничења су се проширила на градове око Вухана и на крају на чак око 800 милиона људи, или више од половине кинеског становништва. Ресторани, тржни центри, фабрике и друга предузец́а затворени су широм земље и свима је и тамо речено да остану код куц́е.

Вухан је постао центар огромног подухвата за лијечење болесних, за разумијевање вируса и заустављање његовог ширења. Изграђене су двије привремене болнице са више од 1.000 кревета, а трец́а је постављена у сајамском центру. Стотине војних љекара и медицинских сестара послато је у тај град, заједно с тонама медицинског материјала.

Предсједник Си Ђинпинг први пут је Вухан посјетио 10. марта што је био знак званичног повјерења да је вирус под контролом. Сљедец́ег дана, влада је почела да ублажава мјере контроле над Хубеијем, дозвољавајуц́и да поново раде неке фабрике и друга предузец́а која се сматрају кључним или производе свакодневно потребну робу.

Данас је отворено 70 до 80 одсто продавница у тржном центру у центру града, али многе су ограничиле броја купаца. Продавци су поставили уређаје за дезинфекцију руку и купцима мјере температуру.

Аутобуси и подземна жељезница поново возе од суботе, а отворена је и жељезничка станица, те хиљаде људи долазе у град.

У исто вријеме, владајуц́а странка је спровела огромну пропагандну акцију да прикаже своје вође као хероје током пандемије и одбаци оптужбе да су због политички мотивисаног одуговлачења дозволили да се вирус прошири.

Портпарол владе у Пекингу је сугерисао да је поријекло коронавируса непознато, што је у супротности са ранијим званичним изјавама да долази из Вухана. Представник Министарства спољних послова рекао је да су вирус у Вухан можда донијели амерички војни званичници који су били у посјети, и та тврдња је изазвала гњеван одговор Вашингтона.

Вухан је имао 2.547 смртних случајева од корона вируса, што је око 80 одсто укупног броја умрлих у Кини (3.186 до недјеље у поноц́), саопштила је Национална здравствена комисија. У Кини је укупно 81.470 потврђених случајева.

Званичницима је наређено да покрену производне, малопродајне и друге дјелатности, а истовремено да спријече скок броја инфекција како се људи врац́ају на посао.

Ове недјеље, посјетиоци Вухана морали су да пријаве како су опутовали и зашто. Гостима хотела двапут дневно је мјерена температура. Морали су да показују ознаку на апликацији за паметне телефоне која прати здравствено стање корисника и путовања.

Власти су издвојиле пет хотела за карантин посјетилаца, укључујуц́и странце. Особље хотела и добровољци у заштитним комбинезонима прскали су дезинфицијенсом госте и њихов пртљаг.

Путници на улазу у градски аутобус морали су да волонтерима у црвеним прслуцима покажу здравствени код паметног телефона.

Неки од главних трговачких центара Вухана поново су отворени данас, а други ће касније ове недјеље.

Купце у скупом трговачком центру “Вухан Интернатионал” дочекали су запослени с маскама, држећи натписе: “Молимо вас, стално носите маске. Молимо вас немојте се окупљати. Молимо вас држите се на сигурној удаљености од других”.

Биоскопи, чајџинице и неки ресторани и даље су затворени.

Фабрике аутомобила и друге у Вухану поново раде, али кажу да им је потребно вријеме да обнове прилив дијелова од добављача прије но што се производња врати на нормалан ниво.

Неки чекају запослене који су још за празник Лунарне Нове године отишли ​​у своје завичаје одакле нису могли да се врате када су обустављене авионске, жељезничке и аутобуске везе у областима за које се сматрало да су високо ризичне због заразе.

Данас су неки родитељи били на улици с дјецом, али саобрац́ај је био слаб на улицама које су обично крцате аутомобилима.

На плакату на улазу у тржни центар пише: “Вухане, вратили смо се! Хвала!”