Вршилац дужности министра унутрашњих послова и јавне управе Косова Екхелал Свецла предао је данас Основном тужилаштву у Приштини кривичну пријаву против предсједника Косова Хасхима Тхација због позива грађанима да не поштују одлуку Владе Косова о ограничавању кретања као мјеру против заштите од ширења коронавируса.

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова и јавне управе Косова, Xхелал Свецла је поднио Основном тужилаштву у Приштини кривичну пријаву против предсједника Хашима Тачија у вези са његовим изјавама од 23. марта о непоштивању одлука донесених од стране владе у вези са заштитним мјерама против коронавируса.

“Устав Републике Косово предвиђа укупно 30 надлежности председника земље, а ниједна од њих није у вези са проценом законитости и уставности одлука владе. Ова надлежност припада судовима”, поручио је Свецла.

Даље се наводи да је предсједник својим изјавама и позивима на непоштивање одлуке Владе Косова, поред тога што је изазвао несигурност код грађана, могао утицати да овим позивима проузрокује хаос на улицама и да “допринесе” већем проширењу коронавируса.

“С тим у вези и с обзиром да смо посвећени поштивању органа правосуђа и стварању државе у којој су системи заиста одвојени, г. Свецла поднио је кривичну пријаву против предсједника, подижући основану сумњу да је предсједник извршио кривично дјело ‘Позив на отпор’ предвиђено Чланом 403. Кривичног Законика Републике Косово”, пише у саопштењу.

Косовски предсједник Хашим Таачи обратио се прошле недјеље Уставном суду Косова од кога је затражио тумачење одлуке косовске владе да ограничи кретање грађана као превентивну мјеру против ширења коронавируса. Предсједник је то саопштио на конференцији за медије коју је одржао дан послије одлуке владе да заустави кретање људи и приватних возила у два различита временска периода током дана, од десет до 16 часова и од 20 до шест сати.

Тачи је иначе и прије званичног саопштења Владе Косова изјавио да је оваква одлука владе кршење Устава Косова јер се она не може уводити без увођења ванредног стања. Према његовим ријечима, овакву одлуку може да донесе само Скупштина Косова. Он је рекао да грађани нису у обавези да ову одлуку поштују.

Предсједник Тачи је предходно тражио увођење ванредног стања, али је влада била против.