По налогу турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана палестинским властима у Гази предата је на кориштење болница коју је Турска изградила у тој блокираној палестинској енклави.

Пројект изградње највеће палестинске болнице реализирала је Турска агенција за међународну сарадњу и координацију (ТИКА) која је и у остатку свијета позната по изградњи таквих јавних добара.

Новоизграђена болница у Гази има додатни значај и улијева наду палестинским мјештанима у боље сутра.

Болница турско-палестинског пријатељства у Гази највећи је здравствени центар у Палестини, а турски предсједник Ердоан наложио је да се болница хитно преда на кориштење како би користила за потребе борбе против ширења коронавируса у тој регији.

Шеф палестинског покрета Хамас Исмаил Ханијех је у телефонском разговору 20. марта од турског предсједника Ердоана затражио одобрење да Болница турско-палестинског пријатељства буде кориштена као привремена карантин болница у јеку епидемије.

Из ТИКА-е је саопћено да је Ердоан позитивно одговорио на Ханиyyехов захтјев и да је болница 26. марта предата под привремену управу Ректората Исламског универзитета у Гази.

Пројект изградње болнице у Гази почео је 2011. године на молбу руководства Исламског универзитета у тој палестинској енклави.

Изградња болнице је завршена 2017. године, а велику препреку у реализацији пројекта представљала је израелска блокада, ембарго на увоз робе и вишеструки напади израелске војске на Газу. ТИКА је потом у сарадњи с турском фирмом болницу опремила у модерни здравствени центар.

У саопћењу ТИКА-е се наводи да Болница турско-палестинског пријатељства има 33.400 квадратних метара затвореног простора и да је чини осам међусобно повезаних блокова. У комплексу су четири операционе сале, одјели за интензивну његу, лабораторије и 180 болничких соба.

То је највећа и најмодернија болница у Палестини, та земља је посредством ТИКА-е обновила и изградила и сличне болнице у Грузији и Киргистану које су сада једни од главних центара борбе против ширења коронавируса у тим земљама.