Предсједници Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава (САД) Владимир Путин и Доналд Трамп разговарали су данас о ширењу коронавируса у свијету.

У саопћењу из Кремља се наводи да су Путин и Трамп током телефонског разговора изразили забринутост због епидемиолошке слике која се свакодневно драстично погоршава у свијету те су размијенили информације о подузетим мјерама сузбијања ширења вируса у њиховим земљама.

“Разговарано је о могућностима сарадње двије земље у борби против ширења коронавируса“, наводи се у саопћењу.

Путин и Трамп су такођер размијенили ставове и тренутној ситуацији на глобалном тржишту нафте и договорили наставак билатералних консултација на те теме.

Недуго након разговора двојице лидера, телефоном су о истим темама разговарали и шефови дипломација Сергеј Лавров и Мајк Помпео. Они су разговарали о имплементацији закључака са недавног самита лидера Г-20.

Коронавирус се крајем прошле године појавио у кинеском граду Вухану, а Свјетска здравствена организација (СЗО) је 11. марта ове године прогласила глобалну пандемију КОВИД-19.

У свијету је коронавирусом заражено више од 750.000 људи, а од посљедица заразе умрло је више од 35.300, док је излијечено 156.800 обољелих.