Сједињене Државе су продужиле санкције којима се ограничава нуклеарни програм Ирана за још 60 дана, упркос захтјевима Техерана да се ублаже санкције током пандемије вируса корона ради спречавања хуманитарне и економске кризе.

Стејт департмент је саопштио да ће Сједињене Државе наставити да користе сва дипломатска и економска средства ради ограничавања онога што у Вашингтону називају “иранским дестабилизујућим активностима ширења”.

Подсјетимо, Сједињене Државе су поново увеле санкције Техерану након што је Вашингтон 2018. иступио из Споразума о нуклеарном програму Ирана из 2015. године. Потез Сједињених Држава оштро су критиковале Европска унија, Русија и Кина, које су дио поменутог споразума.

Амерички предсједник Доналд Трамп тврдио је да је Исламска Република Иран тајно кршила Споразум, али је Међународна организација за атомску енергију у то вријеме потврдила да се Иран понаша у складу са условима из постигнутог споразума.

Након низа америчких санкција, Техеран је почео да смањује приврженост Споразуму. Иран је обећао да ће поново почети да поштује споразум, уколико Европска унија омогући укидање санкција.

Ирански министар вањских послова Мухамед Джавад Зариф упозорио је да санцкије воде ка хуманитарној катастрофи, јер држављанима Ирана ометају приступ лијековима који могу да спасе животе.