Поводом 4. априла, Дана Полиције Републике Српске, Министарство унутрашњих послова РС организовало је акцију добровољног даривања крви у којој се пријавило да учествује око 400 припадника МУП-а РС.

Како су истакли из МУП-а, акција је организована како би помогли Заводу за трансфузијску медицину и локалним болницама да залихе крви и у ванредној ситуацији буду на задовољвајућем нивоу.

“Због ванредних околности нећемо имати прилику да Дан полиције обиљежимо као претходних година, али смо остали при томе да наставимо са нашом традиционалном акцијом помоћи свим нашим грађанима, којима је помоћ потребна”, поручио је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Лукач је нагласио да је ова акција изузетно значајна, посебно у тренутку кад је тешко организовати људе за сличне акције.

“Шта човјек више може урадити за неког другог, него да дарује крв и спаси му живот“, рекао је Лукач.

Акција МУП-а у правом тренутку, због епидемије смањене залихе крви

Директорица Завода за трансфузијску медицину РС др Гордана Гузијан захвалила је министру и МУП-у РС на овој акцији, јер се, како је рекла, сви налазимо у посебним околностима.

“Ова акција ће трајати цјелу седмицу у свих десет наших јединица широм РС. Захваљујем свим људима добре воље који су данас на великом испиту хуманости”, рекла је др Гузијан.

Од проглашења епидемије, у Заводу су, како је рекла, отказане све акције добровољног даривања крви и тиме је фактички смањен број добровољних давалаца крви.

„Имали смо добре залихе, али након три седмице, ова акција МУП-а РС долази у правом тренутку“, истакла је др Гузијан, те додала да до сада није доказано да се вирус корона преноси путем крви.