Европска унија је започела нову поморску мисију у Средоземном мору са циљем спровођења ембарга УН на увоз оружја у Либију.

Нова мисија је започета након што је Италија блокирала ранију операцију, тврдећи да су ратни бродови привлачили пажњу миграната.

Операција под називом “Ирини”, што на грчком језику значи “мир”, почеће сутра и трајаће годину дана.

Европски савјет је саопштио да ће главни задатак операције бити да се спроведе ембарго на оружје употребом ваздушних, сателитских и поморских средстава.

“Мисија ће, конкретно, моћи да врши преглед пловила на мору код обале Либије за која се сматра да превозе оружје или повезане материјале у ту земљу и из ње”, наводи се у саопштењу.

Током мисије ће се прикупљати и подаци о кријумчарењу горива и нафте из Либије и помагаће се либијској обалској стражи, укључујући обуку њених чланова, јавио је АП.

Ранија мисија ЕУ под називом “Операција Софија” започета је након што је неколико десетина хиљада миграната кренуло преко Средоземног мора 2015. године у потрази за бољим животом у Европи.

Бивше италијанске популистичке власти блокирале су коришћење бродова у мисији, јер су пловила често употребљавана за спасавање миграната. Авиони и беспилотне летјелице и даље су се користили у мисији.

Хуманитарне групе биле су шокиране наизглед апсурдном перспективом поморске операције без иједног пловила и оптужиле су ЕУ да оставља на цједилу оне који траже уточиште у Европи.