Европска унија данас је објавила да почиње нове морнаричке мисије на Медитеранском мору, која има за циљ проводити УН-ов ембарго на оружје за Либију, након што је Италија блокирала претходну операцију, тврдећи да ратни бродови привлаче мигранте на европске обале.

Нова операција, названа Ирини, грчка ријеч за “мир”, започет ће с радом од сриједе. Европско вијеће саопћило је да ће она имати “темељни задатак да проводи УН-ов ембарго на оружје кориштењем зрачних, сателитских и морнаричких ресурса”.

”Мисија ће, посебно, бити у стању да проводи инспекције бродова на отвореном мору код либијске обале за које се сумња да превозе оружје или сродан материјал у и из Либије” наводи вијеће у саопћењу.

Такођер ће прикупљати информације о нелегалном гориву и нафти који се кријумчаре из Либије, и помоћи ће у јачању либијске обалне страже, укључујући обуку њеног особља.

Претходна морнаричка мисија ЕУ, операција Софија, успостављена је у 2015. години након што су десеци хиљада миграната покушавали да се отисну на потенцијално погибељно путовање преко Медитерана у потрази за бољим животом у Европи.

Италијанска претходна влада блокирала је кориштење својих бродова у операцији Сопхиа, за повремене операције спашавања миграната. Авиони и дронови тада су се још користили. Актуелна влада такођер је забринута наставком таквих операција, а и Аустрија се првобитно успротивила новој мисији.

Хуманитарне групе шокиране су очито апсурдном могућношћу морнаричке мисије без било каквих бродова, и оптужују ЕУ за окретање леђа људима који траже уточиште. Иако то није мисија везана с мигрантским проблемом, операција Ирини имат ће обавезу да спашава људе који се нађу у опасности на мору, на основу међународног права.

”Дипломатија не може успјети ако је не подржи акција. Ембарго УН-а на оружје Либији треба ефективно примијенити”, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борел новинарима док је објављивао операцију.

Истакнуо је да ЕУ сматра Ирини “битним дјелом рјешења које би допринијело трајном прекиду ватре”, преноси АП.

Боррел је казао да ће, иако ће операција углавном бити усмјерена на морнарички надзор, њени дронови, авиони и сателити бити у стању да надзиру зрачни простор и неке активности на терену, у околини и изнад сукобима раздиране земље.

Борбе у Либији бјесне скоро годину дана између снага војног заповједника Калифе Хафтара, које су у савезништву с ривалском владом са сједиштем у источној Либији.