Укупно двије хиљаде и петсто тестова на коронавирус, које је финансирала Европска унија, испоручено је кантоналним болницама у Сарајеву, Мостару и Тузли, те Институту за јавно здравство Републике Српске.

До краја седмице се очекује још пет хиљада тестова. Но, иако већина земаља у региону, Европи и свијету увелико проводи тестирања на инфекцију коронавируса, у Босни и Херцеговини тестирања се проводе споро. И даље у појединим кантонима недостаје тестова, одговарајуће опреме, а нема ни подлога за брисеве.

ТЕСТИРАЊА И ПРОБЛЕМИ У МАЊИМ МЈЕСТИМА
У ПОЈЕДИНИМ КАНТОНИМА НЕМА ПОДЛОГА ЗА БРИСЕВЕ

Анализе, искуства других земља, позиви Свјетске здравствене организације још нису довољни да један дио надлежних у БиХ не само да позову на масовније тестирање на коронавирус, већ и да за то осигурају увјете. И док се број заражених константно повећава, а тако и број смртних случајева, ми се суочавамо са чињеницом да осим тестова немамо ни подлога за брисеве.

ЕДНАН ФОНО


”Ми не смијемо оскудијевати са подлогама па молим сарајевску клинкику да нам испоруче довољан број тих подлога тако да их имамо на располагању оноилико колико нам треба дса узимамо по свим медицинским критеријима поготово јер смосада ушли у другу фазу и треба нам пуно већи број тих подлога”.

ХАРУН ДРЉЕВИЋ, предсједник Лјекарске коморе ФБиХ

”И онда се у статистици се појављују подаци који су лажни зато што немамо тестова да знамо право стање ствари”.

ПРОБЛЕМ НЕРАВНОМЈЕРНОГ РАСПОРЕЂИВАЊА ТЕСТОВА ПО КАНТОНИМА

Епидемиолози, микробиолози и инфектолози истичу и да је проблем код самог тестирања дуго чекање на резултате с обзиром на то да поједини болнички центри у кантонима немају могућности самог тестирања, па су узорке приморани слати у Сарајево, Тузлу или Мостар. Наглашавају и чињеницу да се неравномјерно распоређују тестови по кантонима, гдје један кантон добије више, а један мање тестова па се тиме поставља питање о функционисању комплетног здравственог система у Федерацији.

ЕДНАН
”Ми имамо проблема са дужином чекања налаза јер уколико урадуимо у кансим поподневним налазима онда их добијамо сутра поподне, нама је неопходно да ти налази буду готови у што краћем периоду.Молимо вас да се тестови распореде по броју становника онолико колико нама припада и тестова и подлога”.

ОСИМ ПОДЛОГА И ДАЉЕ НЕДОСТАЈЕ ЗАШТИТНЕ ОПРЕМЕ

Осим тестова и подлога, у јеку кризе у борби против коронавируса, болнице се и даље суочавају са недостатком и одговарајуће заштитне опреме. А у Зеничко-добојском и Унско-санском кантону постоје лабораторије које би омогућиле тестирање а да се да се узорци не шаљу у Сарајево, само је потребно отклонити све процедуре и препреке.

ДИАНА МАМИЋ
”Што се тиче опреме нисмо најбољи ако ускоро не добијемо ускоро веће количине заштитне опреме бојим се д аћемо се наћи у пшроблему”.

РАСИМ СКОМОРАЦ, директор Кантоналне болнице Зеница

”Ми смо већ протекле седмице покренули процедуру набавке све неопходне опреме која ће омогућити комплетирање једног таквог лабораторија и то је у току и знате сви да набавка било какве врсте опреме у овом тренутку иде јако тешко ”…

ХАЈДРУДИН ХАВИЋ, директор Кантоналне болнице “Др. Ирфан Лјубијанкић”

”То не овиси о нама овиси о добављачу који нама треба испоручити надоградњу за апарт који ми већ имамо и испоруу итестова из Америке”.

Струка је упутила посебан апел и молбу медијима, али и широј јавности да се сачува индентитет пацијената и мјеста из којих се узимају тестови. Ако се већ говори о позитивним налазима, онда треба да се говори о укупном броју и кантонима јер то стигматизира пацијенте који углавном долазе из мањих мјеста, закључује струка.