Удружења потрошача у Републици Српској очекују објављивање износа марже и оквира цијена производа, које могу да очекују након нове Одлуке ентитетске Владе. Влада је, наиме, донијела Одлуку да у наредних 14 дана ограничи марже на ниво од 5. марта за основне животне намирнице и још неке производе.

Након што су трговци почели да повлаче са полица производе за које је порасла набавна цијена, а Влада им ограничила крајње цијене, дошло је до промјене Одлуке. Сада је умјесто цијене ограничена маржа на ове производе.

“Све животне намирнице које су имале одређене марже на датум 5.3.2020. исту ту маржу ће имати у наредном периоду и избјећи ћемо причу како су набавне цијене порасле и не могу да се набављају како се не би правили губици”, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Стављање ван снаге претходне Уредбе о цијенама иницирала је Привредна комора Републике Српске. Задовољни су промјеном одлуке која ће, вјерују, утицати на несметан пласман производа и спријечити губитке трговцима.

“Оно што је важно сада да се само прошири Уредба о ограничавању маржи на основне животне намирнице и да та Уредба се само прошири додатним бројем производа који би били додатно контролисани и да се омогући несметан пласман производа на домаће тржиште”, казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

У Удружењу грађана „Дон“, које се бави правима потрошача, поздрављају одлуку Владе уз приједлог њене допуне. Да се уз листу производа објави и износ марже и оквир цијена који може да се очекује како потрошачи не би били збуњени.

Потрошачи нису у потпуности сигурни у раст цијена, јер су и сузили број артикала које купују у овим неизвјесним данима. Уочавају, међутим, неке друге трендове које до сада нису примјећивали.

Влада РС је у уторак одлучила и да допусти рад трговинама електронском опремом, грађевинским и водоматеријалом, те пијацама, уз напомену да се правила уведена због епидемије коронавируса морају строго поштовати.