Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш упозорио је да се свијет суочава с најизазовнијом кризом након Другог свјетског рата, изазваном пандемијом коронавируса која пријети људима у свакој земљи и која ће донијети рецесију.

Гутереш је рекао у извјештају о социоекономским учинцима КОВИД-19, да такођер постоји ризик да ће комбинација болести и њеног економског утицаја допринијети “повећаној нестабилности, већим немирима и појачаним сукобима“.

Гутереш је позвао на снажнији и ефикаснији глобални одговор на пандемију коронавируса и на социјалну и економску девастацију коју проузрокује болест КОВИД-19.

“Јачина одговора мора одговарати скали кризе. Дакле, мора бити опсежна, координисана и свеобухватна, с тим да одговорима земаља и међународних организација руководи Свјетска здравствена организација“, поручио је генерални секретар УН-а, напоменувши да све земље не прате препоруке СЗО-а.

Гутереш је најавио оснивање Фонда за одговор и опоравак од ЦОВИД-19 за подршку напорима у земљама са ниским и средњим приходима, с циљем да се владама брзо омогући да се изборе са кризом и убрзају опоравак.